Hästägare runt om i landet har fullt upp med ordna pass till sina hästar. Passen utfärdas av rasföreningarna. Passet ska upplysa om vem ägaren är, hästens eget nummer, härstamning och ras, vaccinationer, laboratorieundersökningar samt vissa medicinska behandlingar. Även ett konturdiagram ska finnas med i passet. Diagrammet upplyser om hästens färg, tecken och virvlar.
De tidigare registreringsbevisen ersätts av hästpasset. Kostnaden för passet varierar beroende på vilken ras hästen har. För ett halvblodsföl är avgiften cirka 1000 kronor. Men kostnaden för ritning av konturdiagrammet tillkommer då. Jordbruksverket rekommenderar även att chipsmärka sin häst. Då ökar kostnaden ytterliggare.
Ingen köttproduktion
I Sverige föds inte hästar upp för köttproduktion. Många hästar går dock till slakt när de är äldre. Passet ska upplysa om en häst behandlats med vissa läkemedel med lång karens. Genom passet kan slakterier avgöra att inte ta emot dessa hästar för att undvika att köttet kommer in i livsmedelsproduktionen. Från och med 2:e maj i år kontrolleras detta på alla slakterier.
Chipset som Jordbruksverket rekommenderar är till för att hästen ska kunna spåras om den kommit bort. Chipset kan även användas till avelsarbete eftersom det kan lagra tävlingsresultat. Alla hästar i EU ska ha passet. Passet gäller hela hästens liv och ska skickas tillbaka när hästen avlider, till den rasförening som utfärdat passet.
Passa dig, Brunte
Redan den 1 mars år 2002 infördes ett passtvång på hästar. Hästar födda efter detta datum måste ha pass. Kravet har även gällt för hästar som förts ut ur landet, gått till slakt eller som bytt ägare. Från och med årsskiftet måste dock alla hästar ha pass.
Måste ha pass. Från och med 1 januari 2006 ska alla hästar ha pass, vilket enligt flera hästägare är både dyrt och krångligt.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!