Påtaglig brist på lokal julskinka: "Lite motigt"

"I normala fall brukar affärerna vi levererar till i princip ha fri tillgång på skinka men i år så kommer det nog inte finnas någon rimmad skinka från oss i affärerna, eller i alla fall väldigt lite." Det säger Håkan Jonsson på Fläsk från glada utegrisar.

"Det blir brist på julskinka. Den är redan påtaglig", säger Håkan Jonsson, som driver Fläsk från glada utegrisar.

"Det blir brist på julskinka. Den är redan påtaglig", säger Håkan Jonsson, som driver Fläsk från glada utegrisar.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-10-30 06:00

Det finns flera anledningar till bristen, enligt Håkan Jonsson. 2019 gick Hälsingestintan, som företaget hade avtal med, i konkurs. 2020 kom coronapandemin och han fick rea ut ett stort fryslager eftersom Astrid Lindgrens Värld, som är en stor kund, inte kunde hålla öppet. Båda händelserna sammantaget har lett till att man minskat antalet suggor som föder fram slaktsvinen.

Att växla upp grisproduktionen tar tid.

– Det är ju inga maskiner, man ska ha bra gyltämnen. De ska bli dräktiga när de semineras och de ska få fina kullar. Då har det varit lite motigt, det gick inte på räls riktigt och vi fick inte igång produktionen som det var tänkt.

Redan i våras var bristen på grisar påtaglig, menar Håkan Jonsson.

– Jag sålde några hundra smågrisar för mycket och det har vi inte kommit ifatt på hela året. 

På företagets slakteri kommer man att slakta fram till och med vecka 50. De flesta skinkorna kommer att säljas på gårdens hemförsäljning.

– Det törs man knappt annonsera om för då blir man översprungen, säger Håkan Jonsson och berättar att det ringer någon mest varje dag och frågar efter skinka. 

Magnus Broo, färskvaruchef på Ica Kvantum i Vimmerby, bekräftar att det kan bli betydligt färre julskinkor från lokalt håll i år. Men det kommer finnas annan svensk skinka att tillgå.

– Det var redan i september som leverantörerna ville ha förhandsorder på julskinkorna, så det är ett tag sen. Sen går det väl att komplettera lite, men den stora ordern är lagd. 

Han uppskattar att Ica Kvantum brukar sälja runt sex till sju ton julskinka per säsong. 

Trots bristen på slaktfärdiga grisar så ser inte Håkan Jonsson det som någon större katastrof. Det innebär bland annat att det blir lite mindre jobb för hans del med att rimma, packa och leverera julskinkor. Men han hade gärna haft ett par hundra grisar till att slakta för att möta efterfrågan. 

– Det är väl inte första gången jag felbedömer situationen och inte har fläsk så det räcker, men då får jag ta lärdom av det. Jag köper inte in några andra grisar utan det får vara slut när mina grisar är slut, säger Håkan Jonsson och berättar att man är bättre rustad och förberedd för nästa år, så då ska det inte vara någon brist på julgrisar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!