IVO vill att läkare får prövotid

En läkare som jobbat i såväl Vimmerby som Hultsfred har begått många misstag. Inspektionen för vård och omsorg vill att han får en prövotid på tre år.

Inspektionen för vård och omsorg har haft ögonen på läkaren och nu kommit med en anmälan till Hsan.

Inspektionen för vård och omsorg har haft ögonen på läkaren och nu kommit med en anmälan till Hsan.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vimmerby2021-07-10 19:00

Det var när läkaren förekom i både ett klagomålsärende och en Lex maria-anmälan som IVO fick ögonen på honom och gjorde en närmare genomgång. Han har varit verksam som hyrläkare inom flera regioner i Sverige. 

IVO går igenom 13 olika fall där läkaren har brustit och patienterna inte fått rätt vård. Det handlar om att behandlingen inte skett i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet, bristfälliga undersökningar, brister i läkarens medicinska kunnande, felaktigheter vid förskrivning av läkemedel, bristande dokumentation, hantering av remisser och bristande uppföljning av patienter och deras prover. Dessa brister är enligt IVO "omfattande och kan leda till allvarliga risker för patienter och är inte förenliga med en god och omsorgsfull vård".

Läkaren har till sitt försvar anfört att han som hyrläkare haft en hård arbetsbelastning, framförallt på vårdcentralerna i Vimmerby och Hultsfred.

IVO menar att även om läkaren hade en hög arbetsbelastning fråntar det honom inte hans egna ansvar för hur han fullgör sina arbetsuppgifter. Trots vetskapen att han varit under en pågående tillsyn har han inte ändrat sitt beteende vid undersökning av patienter och får anses ha varit oskicklig vid utövningen av sitt yrke. 

IVO föreslår därför att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutar om en treårig prövotid för att komma till rätta med missförhållandena. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!