Patrick trotsade lockropen – blir Mercatus nya vd: "Kändes rätt"

Från plugg till industrimekaniker på landsbygden i södra Tyskland, till jobbet som vd för ett företag i Vimmerby med omsättning på över 100 miljoner kronor.
Patrick Hörmann frestades av lockrop från en annan lokal aktör, men när frågan om att ta över stafettpinnen efter Pär Bragsjö på Mercatus kom, tänkte han om.
– Det var en chans jag inte kunde tacka nej till, säger 32-åringen.

Patrick Hörmann är ny vd på Mercatus. 1 november efterträder han Pär Bragsjö, som haft flera år på posten.

Patrick Hörmann är ny vd på Mercatus. 1 november efterträder han Pär Bragsjö, som haft flera år på posten.

Foto: Jens Lidesjö

Vimmerby2024-10-15 06:00

Oktoberregnet piskar ned när Vimmerby Tidning anländer till Mercatus "högkvarter" i Vimmerby, precis intill Ceosvallen. Här har företaget huserat i många, många år.

Patrick Hörmann välkomnar oss och visar vägen in till fikarummet. Därifrån tar vi med oss varsin kopp kaffe med mjölk, innan vi rör oss in mot konferenssalen med plats för ett tjugotal personer.

Lokalerna är välbekanta för Vimmerbyföretagets kommande vd. Patrick, som varit på Mercatus sedan 2016, berättar om hur det gick till när han, född och uppvuxen på landsbygden i södra Tyskland, fick chansen att flytta till Sverige och vidga vyerna.

16 år gammal påbörjade han en utbildning till industrimekaniker, där moment som att svetsa, svarva och fräsa ingick. Efter tre år var utbildningen genomförd. Först då insåg Patrick att han kanske inte var den mest praktiska. Betygen pluggades därför upp under ett års tid.

– Sen fick jag chansen hos KNOLL Maschinenbau (Mercatus majoritetsägare) där jag under tre år hade möjligheten att jobba och plugga samtidigt.

Under den perioden fick han erbjudande om utlandspraktik. Valet stod mellan en flytt till USA och Madison Heights, en mindre stad i närheten av Detroit, eller Sverige och Vimmerby.

– Jag lockades mer av att komma till Sverige och Mercatus. Jag hade fått höra mycket positivt om företaget, som hade hela spektrat med allt från försäljning till service och projektering. Och det kändes mer lagom att bege sig till Sverige.

undefined
Patrick Hörmann är ny vd på Mercatus. 1 november efterträder han Pär Bragsjö, som haft flera år på posten.

I januari 2016 kom han till Vimmerby. Han hade redan börjat plugga svenska i hemlandet Tyskland innan han anlände.

– Jag tänkte att jag verkligen skulle ta chansen under de tre månader som det var planerat att jag skulle vara här. Att försöka anamma och ta till mig så mycket som möjligt, och verkligen gå in för det helhjärtat.

Sagt och gjort. Det har blivit betydligt mer än tre månader på företaget som, enkelt förklarat, är en helhetsleverantör för hantering av processvätskor i både verkstadsindustri och till större områden, som kärnkraften.

Patrick har trivts som fisken i vattnet på företaget och med sina kollegor från första stund. En person som varit extra viktig för honom är Jan Alsér, delägare på Mercatus, som tidigare i år gick i pension efter lång och trogen tjänst som teknisk säljare och projektledare.

– Han betydde väldigt mycket för mig där i början. Han har verkligen präglat oss yngre på företaget rent tekniskt. Han har stor erfarenhet och jag är väldigt tacksam över hur han delat med sig av sin kunskap. Idag är vi alla självgående sedan många år tillbaka. Men i början var det betryggande att ha "Janne" med sig.

Från november 2016 fram tills nu har den blivande vd:n innehaft roller som projektledare, säljare och service- och eftermarknadschef. De senaste åren har han suttit med i ledningsgruppen tillsammans med bland andra hans företrädare Pär Bragsjö, som Patrick lovordar.

– Pär har framförallt byggt upp en tydlig struktur. Från 2016, när jag började, tills för ett antal år sedan har vi ökat i storlek, både sett till antal medarbetare och omsättning. Den "växtvärken" kanske gjorde att det saknades struktur för vissa saker. Pär har kommit in med ett övergripande perspektiv och sett till att processer som framtagits inom företaget har efterlevts. Det ska inte bara stå på ett papper.

undefined
Arkiv. Mercatus Engineering AB i Vimmerby har drygt 30 anställda och har de senaste åren omsatt över 100 miljoner kronor.

1 november påbörjar Patrick sitt nya uppdrag. Men för bara ett par månader sen var det långt ifrån en självklarhet. Han blev nämligen "headhuntad" av ett annat lokalt bolag, som var intresserade av hans tjänster. Övergången dit var så gott som klar när frågan om att bli ny vd för Mercatus kom.

– Jag har inte själv sökt något annat jobb sen jag började här. Men när de hörde av sig blev jag intresserad och lyssnade på vad de hade att säga. Jag har alltid gillat nya utmaningar, det var främst det som lockade mig. Att fatta beslutet att lämna Mercatus då var oerhört svårt. Jag trivdes, och trivs fortfarande, väldigt bra här.

När Pär Bragsjö under samma period valde att lämna sin tjänst som vd efter sex år kom en öppning att klättra upp i hierarkin för Patrick, som avbröt flytten och tackade ja.

– Då kunde jag få en ny utmaning, men ändå stanna kvar. Det kändes helt rätt. Tajmingen kanske inte var den allra bästa gentemot den andra arbetsgivaren, men jag hoppas att jag hanterade det så schysst som möjligt.

Mercatus har idag ett 30-tal anställda och har de senaste åren omsatt över 100 miljoner kronor. Vad som väntar företaget framöver är inte en helt enkel fråga att svara på.

– Vi måste utvecklas för att ligga i framkant gentemot våra kunder, men även omvärlden. Men hur den resan faktiskt ska se ut, och var vi kommer vara om exempelvis tio år, vill jag inte spekulera kring. Det är viktigt att medarbetarna får vara med i en sån diskussion då de sitter på en otrolig erfarenhet och kunskap. Det är väldigt svårt att måla upp en bild av hur framtiden kommer se ut.

undefined
Patrick Hörmann hade ett attraktivt erbjudande från ett annat lokalt bolag på bordet, som han accepterade. Men då kom frågan från ledningen om han ville bli Mercatus nya vd. Det var en möjlighet han inte ville missa.

Är Mercatus ett välmående företag idag?

– Jajamän. Det är ordning och reda.

Utanför jobbet, vad gillar du att göra då?

– Framförallt är det tennisen som är ett stort intresse. Det tycker jag är otroligt roligt. Jag gillar också att vara ute i naturen, och pyssla och greja med saker kring huset, även om jag inte är den mest praktiska. Det finns vissa saker jag borde undvika att göra, haha.

Patrick har även varit en del av lokalfotbollen, som målvakt i BK Boston när laget avancerade till division 5.

Han slår även ett slag för en annan fritidsaktivitet som dessvärre inte prioriterats det senaste året – buggen.

– Jag testade på det här i Vimmerby för ett par år sen. För alla som vill testa något nytt kan jag verkligen rekommendera det. Jag fick ett mycket trevligt bemötande och man fick chansen att träffa nytt folk och gå utanför sin "comfort zone".

Likt en del andra män och killar, som kanske får påtryckningar från sin partner, var han aningen skeptisk till en början.

– För 10-15 år sen när jag fick frågan om att testa tänkte jag bara "Nej!". Men sen när jag funderade över utbudet i "byn" tänkte jag att jag lika gärna kunde åka dit och testa. Det ångrar jag inte.

Att våga kasta sig ut och testa nya saker är inget som Patrick Hörmann skräms av. Det har vi lärt oss efter samtalet med 32-åringen.

Och nu väntar ett ytterligare kapitel i livet för honom.

1 november kan han dansa in på kontoret – som vd för Mercatus i Vimmerby.

Patrick Hörmann

Ålder: 32.

Familj: Sambo, inga barn.

Bor: I Vassemåla, i skogen.

Bästa med Sverige: Konceptet "lagom". Det är väldigt sunt. Och fika såklart.

Sämsta med Sverige: Ibland kan man vinna mycket på att gå rakt på sak. Det kan svenskarna, och även jag, bli bättre på.

Hobbys: Tennis, spendera tid i naturen och vid hemmet. Vill bugga mer än jag hunnit.

Restips i Tyskland: Bodensjön. Fantastiskt ställe, där det framförallt är väldigt härligt på våren. Schwarzwald-området, även det i södra Tyskland, är också väldigt fint även om det är mycket skog. Men det finns vacker arkitektur och charmiga småsamhällen där.

Gör om tio år: Vi får se. Ni får återkomma då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!