– Det är helt tomt och kalt inne på mitt kontor nu, du vet, som det brukar se ut i filmerna, säger Patrik Kinnbom.
Han har tömt kontoret på alla personliga tillhörigheter och planerar att bara jobba ett par timmar till innan han lämnar Vimmerby kommunhus för sista gången.
I januari 2012 började Kinnbom sin tjänst på Vimmerby kommun, då som näringslivschef. En tjänst som så småningom omformats till titeln utvecklingschef.
Vad var ditt första uppdrag som näringslivschef?
– Det första stora jobbet jag hade var Fanérområdet. Det skulle säljas och vi hade en kontakt med ett företag som skulle leverera fanér till Ikea. Men när produktionen skulle gå från mindre till större skala så höll det inte riktigt den kvalitén som behövdes, och Ikea drog sig ur i sista stund. Annars hade det varit fanértillverkning där i dag. Det är synd att det blev som det blev för det var en jättekul idé, säger Patrik Kinnbom, men betonar att han är nöjd med hur området har utvecklats.
– Det är ju väldigt bra i dag, som en liten egen företagspark med massa olika verksamheter.
Hur har det varit att jobba i Vimmerby?
– För det mesta har det varit väldigt bra. Det är drag här och näringslivet går som tåget. Det här är ett av de roligaste jobben jag har haft. Jag har fått väldigt fin kontakt med många företagare och det tycker jag har varit väldigt kul. De har kommit med både bra och tokiga idéer, allt har kanske inte gått att genomföra men det är viktigt att man har idéer.
Vad har varit jobbigast?
– Skoldebatten. Då var det väldigt tufft, och man känner av det fortfarande.
Hur påverkades du som utvecklingschef av debatten kring skolnedläggning?
– Framförallt så satt jag i ledningsgruppen och såg ju hur mina kollegor blev hårt ansatta. Sen hade jag ju kontakt med företagare utanför Vimmerby stad som såklart hade åsikter, så visst har jag påverkats av det. Det tog också kraft från andra frågor under den här tiden.
– Så som svar på vad som varit svårast får jag nog säga det tuffa klimat som har varit emellanåt. Även när det gäller industrimarkerna. Folk har klagat på att de varit dyra och haft synpunkter på varför man skulle bygga dem, men nu visar det sig ju att det finns företag som vill satsa där. Ceos är nästan slutsålt, det tog två år. Om det går i samma takt med Krönsmon så har vi sålt slut på all industrimark på åtta år och det är dags att börja tänka på var nästa industriområde skulle kunna vara.
Om företaget som har tingat sista marken på Ceos så är det sju företag som har etablerat sig på området. Kinnbom säger att om det företaget mot förmodan hoppar av, så kan det bli åtta företag på Ceos.
– Det känns jätteroligt med den här spridningen som är med både industri och handel. Jag tycker det är kul att Dollarstore kom hit, det blir mer rörelse på området då som kommer gynna övriga handlare. Det är en bra mix.
– När det gäller Krönsmon så hänger mycket på infarten, får man den så blir det bra. Och när första företaget etablerar sig där så kommer det säga "plopp" så hakar flera på.
Vad skulle du vilja se för företag där?
– Biltema. Jag fattar inte varför de bygger i Nässjö som har 30 minuter till Jönköping, när Vimmerby är den stora bilstaden.
Har ni varit i kontakt med dem?
– Ja det har vi, men man ska nog ligga på dem ännu mer. Jag tror att det hade varit en stark dragkraft som gjorde att fler skulle komma hit och handla.
Vad är du mest stolt över?
– Jag är stolt över Ceos och försäljningen av tomterna där. Det har varit mycket jobb och pusslande för att få ihop det. Sen är jag väldigt stolt över de företag som jag har kunnat hjälpa med olika saker och sett dem utvecklas. Flera företagare kommer jag fortsätta hålla kontakten med.
– Sen tycker jag det är tråkigt att jag inte hann sälja någon tomt på Krönsmon, det har varit nära några gånger.
Hur känns det då, sista dagen?
– Jag kommer sakna mina kollegor här på näringslivsenheten som gör ett fantastiskt jobb. Men att veckopendla som jag har gjort när man har familj med barn och så ska det också bli skönt att komma hem. Men det känns knepigt och vemodigt.
Patrik Kinnbom börjar sin nya tjänst som näringslivschef i Vaggeryd/Skillingaryd i början av oktober. Fram till dess ska han ha lite semester.
– Fast jag kallar det inte semester, utan avprogrammering. Innan det är dags att programmera sig igen.