Paviljongprisad

När Bevara Vimmerby för tolfte gången ska dela ut sitt Byggnadsvårdsdiplom gör de det till arkitekten bakom Vimmerbys modernaste byggnad. - Jag är glad, tacksam - och överraskad, säger Lennart Magnusson.

Vimmerby2008-04-07 06:14


Det handlar förstås om Paviljongen på Astrid Lindgrens Näs. Arkitekt Lennart Magnusson har ritat en byggnad i tre geometriska former med stram enkelhet och mycket glas. En supermodern byggnad gillad av många - och av Bevara Vimmerby.
Men innan Paviljongen, som bland annat skulle inrymma den nya utställningen "Hela världens Astrid Lindgren", var en realitet fanns det skeptiska röster. Skulle det inte bli alltför modernt? Och gå lite för snabbt? och bli för stort?
Lennart Magnusson själv har inte fått några negativa kommentarer i den vägen, men är medveten om att det knorrades innan spaden sattes i jorden. Att de positiva omdömena varit så många efter att Paviljongen stod klar är förstås en skön bekräftelse.
- Tanken har hela tiden varit att Paviljongen skulle smälta in och inte dominera den gamla prästgården, och det gör den ju faktiskt inte, säger han.
I föreningens motivering tar man också fasta på hur den nya byggnaden, med sin moderna stil, kompletterar och passar in i den befintliga miljön:
"Lennart Magnusson har starkt bidragit till utvecklingen av området vid Näs. Med kompetens, finess och smak har han ritat den så kallade Paviljongen, som med sitt moderna formspråk smälter in bland den äldre bebyggelsen i de befintliga trädgårdsrummen. Den nya Paviljongen fulländar kv. Boken."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om