Pekar ut tänkbara strandtomter

Vimmerby kommun pekar ut 15 sjöar där man kan tänka sig att bli mer generös att ge dispenser från strandskyddet.
Bland sjöarna i det nya övergripande dokumentet för strandnära tomter finns Krön, Korka damm, Solnen, Snesnaren och Yxern.

Vimmerby2012-06-20 06:19


- Det är de områden vi anser lämpliga för landsbygds- utveckling. Dokumentet ska ligga till grund för kommande beslut om dispenser från strandskyddet, säger Bo Klarén stadsarkitekt i Vimmerby kommun.
Strandskyddsplanen som den heter, bottnar i en ny lagstiftning från 2009 som ger kommunerna möjlighet att ha ett lindrigare förhållningssätt till dispenser från strandskyddet - om den aktuella byggnationen kan ses som landsbygdsutveckling.
En förutsättning är dock att kommunen tagit fram en plan för vilka områden man kan tänka sig lämpliga för just landsbygdsutveckling i strandnära läge.

15 sjöar pekas ut
Totalt pekar kommunen ut tänkbara platser vid 15 sjöar runt om i kommunen.
De är Borstingen, Dammen i Brännebro, sjön Gissen i Storebro och Holmsjön i Rumskulla pekas områden ut som lämpliga. Samma sak vid Korka damm och sjön Krön.
Vid Mossjön i Pelarne kan kommunen tänka sig byggnationer i två områden.
Vid Nässjön precis på gränsen mellan Vimmerby och Västervik kommuner finns ett mindre området utpekat.
Vid sjön Snesnaren nära Snokebo ser kommunen stora möjligheter för exploatering näst intill runt hela sjön.
Även vid Solnen finner kommunen större delen av den östra sidan av sjön som ett lämpligt område och vid Dammen i Storebro kan man också tänka sig ytterligare tomter.
Vid Tunasjön i Tuna är det främst nordöstra stranden kommunen intresserar sig för och vid Yxern pekas två områden ut.
Åsjöarna mot gränsen mot Maraiennalund ser kommunen möjligheter på östra sidan och även vid sjön Ören norr om Gullringen ser man utvecklingsmöjligheter.

Fakta
Dokument

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om