Pelarne söker stöd för fibernät

I Pelarne satsar man för att vara tidigt ute och få i gång ett fibernät. En avgörande fråga för landsbygden, anser Rolf Ericsson i Hembygdsföreningen som än så länge samordnar frågan, men meningen är att en ekonomisk förening ska bildas.

Vimmerby2012-06-14 06:23

- Skall vi få något på landsbygden får vi göra det själva. Vi har lämnat ut en intresseanmälan i Pelarne och Ljusnefallsområdet för att göra en realiserbarhetsstudie och för att se vad kostnaden blir per hushåll, säger Rolf Ericsson till vår tidning.
Frågan om fiberuppkoppling för hushållen står högt på önskelistan i Pelarne.
- För att få en levande landsbygd och få folk att stanna och flytta hit behövs ett snabbt och modernt bredband. Mobila lösningar är ingen framkomlig väg, det är redan problem med det. Kapaciteten finns inte i näten. Kopparnäten kommer att fasas ut och inga nya byggs, så förr eller senare måste vi gå över till fiber, säger Rolf Ericsson.

Drygt 40 behövs
För att snabbt vara med och få del av de statliga och kommunala pengar som finns är Pelarnebygden i gång med att sondera intresset. 149 hushåll har fått en förfrågan och uppemot ett 20-tal har tackat ja omgående.
Rolf Ericsson tror att det ska bli ett tillräckligt stort antal som hoppar på bredbandståget i Pelarne.
- Vi behöver strax över 40 för att det ska gå i hop sig, säger han.
Kostnaden väntas hamna någonstans mellan 10 000 och 20 000 kronor per hushåll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om