Pensionen får vänta – än stänger han inte butiken

Hyresavtalet var uppsagt och Bengt Jonsson tänkte att sommaren 2021 får bli den sista som möbelhandlare. Men ibland är viljan större än tanken. "Jag känner mig inte redo att slå igen riktigt än."

"Jag känner mig inte redo att slå igen riktigt än.", säger Bengt Jonsson, som drivit KBJ Möbler sedan 2011.

"Jag känner mig inte redo att slå igen riktigt än.", säger Bengt Jonsson, som drivit KBJ Möbler sedan 2011.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2022-02-13 19:00

Vimmerby Tidning träffar Bengt tillsammans med hustrun Kristina Jonsson, som står för K:et i KBJ Möbler, i lokalen på Vimmerbyallén en morgon innan det är dags att öppna butiken, som han drivit i tio år och nu inne på sitt elfte.

– Våren 2011 var jag 59 år och då kanske man inte ska starta företag, men jag kände att nu provar jag. Min dröm har alltid varit att göra något eget, berättar Bengt som då sa upp sig från sitt fasta jobb.

undefined
Från och med årsskiftet har Bengt ändrat sina öppettider, och har nu öppet fem dagar i veckan istället för sex. "Jag kände att en dag kan jag ta ledigt och känna på hur det känns."

Butiken öppnade 1 september 2011, då i en mindre lokal, där butiken Minipris ligger idag. 

– Visst var man nervös de första månaderna för de hände inte så mycket. Jag räknade alla som kom in och jag hade över 600 besök, men ingen handlade och det är klart att man blev lite svettig. Men sen började det släppa och det har rullat på sen dess. 

Hur har det varit under pandemin?

– I och med att jag har en kundgrupp som är lite äldre så är det många som hållit sig hemma. Eftersom jag är ensam så är man inte så sårbar, jag kan gå här i en vecka utan att det händer något. Hade jag haft anställda som gick här så hade jag varit hypernervös. 

undefined
"Det här riktigt mörka som var ett tag är borta, de här stora ekmöblerna som man sålde i paket med bord och sex stolar, gustavianska möbler i paket – de förekommer inte alls idag.", berättar Bengt Jonsson om hur möbeltrenden ändrat sig under åren.

Att Bengt brinner för sitt arbete är tydligt och särskilt för den sociala biten. Han har träffat många människor och levererat till många hem. Det tycks nästan som han kommer ihåg varenda en, när han berättar om olika möten han haft genom åren med kunder. 

– Jag tycker det är väldigt roligt, man kommer människorna nära och många öppnar upp sig lite grann. Det är viktigt att lyssna på människor. 

Det faktum att han fortfarande trivs så bra med jobbet är den största drivkraften till varför han valt att fortsätta – trots att han är i 70-årsåldern.

– När jag började komma upp i åldern som jag är nu så tänkte jag att det är nog dags att sluta nu. Jag sa upp lokalen 2020 i december för att vara säker på att inte missa uppsägningsdatumet, sa upp avtal på larm och olika saker, säger Bengt och fortsätter:

– Men sen kände jag; vad ska jag göra nu då? Kristina som hjälper mig med ekonomi och bokföring och som alltid stöttat mig, sa att ”du kan inte bara gå hemma”.

undefined
Att driva eget har varit en dröm för Bengt Jonsson länge och 2011 gjorde han verklighet av drömmen. Här tillsammans med hustrun Kristina, som hjälper till med ekonomi och bokföring i företaget.

Hyresvärden och Bengt Jonsson lyckades komma till ett avtal som gjorde det möjligt att fortsätta.

– Jag tyckte det kändes bra och bestämde mig för att fortsätta ett tag till – på obestämd tid. För jag tycker fortfarande det är roligt att göra affärer och träffa människor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!