Pensionerade sköterskor löser sommaren

PĂ„ mĂ„nga hĂ„ll brottas hĂ€lso- och sjukvĂ„rden med svĂ„r personalbrist över sommaren. Men pĂ„ Vimmerby hĂ€lsocentral ser lĂ€get bra ut inför Ă„rets semester – till stor del tack vare pigga pensionĂ€rer, som vill sommarjobba.

Foto: Scanpix

Vimmerby2016-05-24 07:00

– Vi har de vikarier vi vill ha och har till och med, kors i taket, fĂ„tt tag pĂ„ sjuksköterskor. Vi har en bra sommar att se fram emot och kommer att lösa det vi ska lösa, sĂ€ger verksamhetschef Niklas Föghner.

”Kan planera”

Niklas Föghner betonar att skillnaden i uppdrag speglar av sig i hur sjukvÄrden fÄr lÀgga upp semesterpusslet.

– Det Ă€r förstĂ„s en annan sak för sjukhus med vĂ„rdavdelningar och operationer. Vi utför primĂ€rvĂ„rd och kan styra och planera vĂ„rden efter behov och det faktum att det Ă€r semester.

PÄ Vimmerby hÀlsocentral har man semesterperiod mellan veckorna 25-32, frÄn 20 juni till 14 augusti, dÄ personalen har semester antingen de första fyra veckorna eller den senare perioden.

– Vi har fĂ„tt det antal vikarier vi behöver och för alla yrkeskategorier, som undersköterskor, medicinsk sekreterare och sjuksköterskor. Att vi fĂ„tt tag pĂ„ sjuksköterskor Ă€r vi förstĂ„s jĂ€tteglada för. DĂ€remot behöver vi inga lĂ€karvikarier. Vi har en hyrlĂ€kare som slutar 1 juli, i övrigt jobbar halva styrkan per period.

”Vi Ă€r jĂ€ttenöjda”

Det Àr vana vikarier som gÄr in och arbetar över sommaren.

– Vi Ă€r jĂ€ttenöjda, vi har flera tidigare medarbetare – pigga pensionĂ€rer som gĂ€rna stĂ€ller upp och vill jobba hos sin gamla arbetsgivare sĂ„ att deras forna kollegor kan ta semester. Men vi har förstĂ„s Ă€ven yngre personer som fyller upp.

Inom kort tid

Samtidigt anpassas verksamhetens innehÄll till att bli mer inriktad mot det som Àr att betrakta som vÄrd som behöver lösas inom relativt kort tid.

– För primĂ€rvĂ„rdens rĂ€kning kan det handla om patienter som har besvĂ€r som behöver tas om hand inom fem dagar. Vi gör det vi mĂ„ste och den planerade vĂ„rden, som exempelvis uppföljningar av Ă„rskontroller av blodtryck som ligger stabilt, planerar vi förstĂ„s inte in under sommaren.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om