– Vi har de vikarier vi vill ha och har till och med, kors i taket, fått tag på sjuksköterskor. Vi har en bra sommar att se fram emot och kommer att lösa det vi ska lösa, säger verksamhetschef Niklas Föghner.
”Kan planera”
Niklas Föghner betonar att skillnaden i uppdrag speglar av sig i hur sjukvården får lägga upp semesterpusslet.
– Det är förstås en annan sak för sjukhus med vårdavdelningar och operationer. Vi utför primärvård och kan styra och planera vården efter behov och det faktum att det är semester.
På Vimmerby hälsocentral har man semesterperiod mellan veckorna 25-32, från 20 juni till 14 augusti, då personalen har semester antingen de första fyra veckorna eller den senare perioden.
– Vi har fått det antal vikarier vi behöver och för alla yrkeskategorier, som undersköterskor, medicinsk sekreterare och sjuksköterskor. Att vi fått tag på sjuksköterskor är vi förstås jätteglada för. Däremot behöver vi inga läkarvikarier. Vi har en hyrläkare som slutar 1 juli, i övrigt jobbar halva styrkan per period.
”Vi är jättenöjda”
Det är vana vikarier som går in och arbetar över sommaren.
– Vi är jättenöjda, vi har flera tidigare medarbetare – pigga pensionärer som gärna ställer upp och vill jobba hos sin gamla arbetsgivare så att deras forna kollegor kan ta semester. Men vi har förstås även yngre personer som fyller upp.
Inom kort tid
Samtidigt anpassas verksamhetens innehåll till att bli mer inriktad mot det som är att betrakta som vård som behöver lösas inom relativt kort tid.
– För primärvårdens räkning kan det handla om patienter som har besvär som behöver tas om hand inom fem dagar. Vi gör det vi måste och den planerade vården, som exempelvis uppföljningar av årskontroller av blodtryck som ligger stabilt, planerar vi förstås inte in under sommaren.