Peppra bort kräksjukan

Vinterkräksjukan beräknas bli värre än någonsin i år. Med fler sjuka och en ny aggressiv variant av viruset. Men dagispersonalen vet hur man slipper. De pepprar sjukan. - Vitpeppar. Det funkar faktiskt, säger förskollärare Sandra Agebjörn.

Vimmerby2011-02-03 07:24


Fullt stoj på förskolan Linnea i Vimmerby. Många barn är ute på gården och leker - och det är ett av de bästa sättet att hindra sjukan att få fäste.
- Utevistelse är jätteviktigt för att begränsa alla typer av smittor. De små barnen sover ute, om det inte är för kallt. Och de lite större är ute fyra timmar varje dag om temperaturen tillåter, säger förskollärare Sandra Agebjörn.
Hon och hennes kollegor jobbar i en utsatt bransch när vi snackar om den fruktade vinterkräksjukan. Eller vilken magsjuka som helst.
- Jodå, under vintern blir det en hel del. Vi hade en omgång magsjuka redan innan jul och förra veckan var det också barn och personal som var sjuka. Nu är det bara några enstaka barn som är hemma.
Hygienen är a och o på förskolan. Alla tvättar händerna många gånger varje dag, före mat och efter mat, det handspritas och det är extra viktigt att sprita skötbord och byta handskar vid blöjbyten.

Tron på vita korn
- Rutinerna är inarbetade i vardagen, men det är klart att när man vet att magsjukan går, så blir man lite extra noga.
Och så var det den omdiskuterade vitpepparkuren. På Linnea är det många anställda som tar en dos hela vitpepparkorn i förebyggande syfte. Sandra Agebjörn är en av dem.
- Jag tror absolut att det funkar. Jag har alltid kört med vitpeppar och inte haft kräksjukan sedan jag var liten - utom nu i julas. Då hade jag glömt att ta.
Tio vitpepparkorn ska det vara och det brukar räcka att ta kuren vid ett tillfälle. Det här är en känd huskur bland dagis-, sjukvårds- och äldrepersonal. Men alla är inte övertygade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om