Välfyllda kantarellkorgar. Knubbiga stensoppar. Skogens läckerheter har fått en gynnsam start av växelvädret i Vimmerby med omnejd. Redan nu kan den som vill fixa svampmacka och paj till kvällsmyset.
– Det finns både kantareller, sopp och kremlor i stora delar av landet. Och egentligen är det inte tidigt. Många tänker att svampsäsong i september, men när det regnat är det inte alls ovanligt med kantareller runt midsommar och flera goda matsvampar i juli. Att det inte fanns svamp förra året berodde på torkan, säger svampkonsulent Marie Jadner, Växjö.
Med god tillgång ökar också antalet allvarliga svampförgiftningar. Det finns anledning att vara försiktig och även om just kantarell inte har någon dödligt giftig dubbelgångare – bara den falska kantarellen – gäller alltid grundregeln ”hundra procent säker”, poängterar Marie Jadner.
– Det bästa är att lära sig både matsvampen och deras dubbelgångare, gärna med någon svampkunnig person eller gå en kurs. Och ta inte in för många nya svampar på en gång, lär dig en sort i taget.
De flesta har förstått att gamla svampböcker med tecknade illustrationer är mer antik kuriosa än uppdaterad och matnyttig information, däremot finns det en mera okritisk attityd till information på sociala medier. Något som Maria Jadner ser allvarligt på.
– Nätet är både bra och inte bra. Bra därför att man snabbt kan få svar på sina frågor, mindre bra för att människor gärna svarar på saker de har noll koll på.
Så även här gäller det att vara källkritisk?– Absolut. Lita bara på information på seriösa sidor eller i grupper där man vet att de som svarar har erfarenhet och kunskap. Jag brukar säga att svamp är en allvarlig sak.