Det var Dagens Vimmerby först att rapportera om. Socialchefen Anette Nilsson säger till Vimmerby Tidning att det är ett ansträngt läge för medarbetarna inom vård- och omsorg. Pandemin sätter fortfarande sina spår i sjukantalet och vi är i en tid med säsongsbaserade sjukdomar. Samtidigt finns det ont om vikarier som kan täcka upp vid sjukfrånvaro, berättar hon.
– Det kan variera lite från dag till dag men överlag är det en stor frånvaro i våra verksamheter med ökad covid och influensa. Samtidigt kan det även vara sjukdom bland vikarier.
Ordförande för Kommunal i sektion Vimmerby, Petra Dahlström Wall, säger att sjukfrånvaron är ett bekymmer och att det även kan ligga något i att medarbetarna har utsatts för en hög arbetsbelastning en längre tid.
– Dels har vi den stora smittspridningen och dels influensa, covid och vinterkräksjuka. Men givetvis tror jag att man är trött också. De har varit helt suveräna ute på golvet i flera år och har verkligen fått jobba hårt under pandemin.
Juldagarna och mellandagarna är en kritisk tid inom vård- och omsorgen både på grund av sjukfrånvaro och få vikarier men även för att flera medarbetare vill vara lediga.
Nilsson säger att arbetsplatserna kan hamna i lägen där de behöver inbeordra ledig personal i jul.
Ska de som beviljats ledighet vara "beredda på" att behöva arbeta i jul?
– Generellt kan det vara så att man måste komma in och jobba en ledig dag eller vid beviljad ledighet. Vi måste säkra upp verksamheten så att personer som behöver få hjälp får det.
Nilsson fortsätter:
– Sen så vill vi att alla ska ha sin beviljade ledighet.
Dahlström Wall berättar att inbeordringar är vanligt inom vård- och omsorg i Vimmerby numera och att det inte bara är kopplat till storhelger såsom jul.
– Så här ser det ut i kommunen just nu och de blir inbeordrade hela tiden. Vi har ingen statistik på det men jag förutsätter att de får den betalning de ska få i alla fall.
Vad är viktigast just nu för medarbetarna?
– Att få igång en dialog mellan chef och medarbetare och att försöka lösa saker tillsammans, säger Dahlström Wall.
Hon säger att den höga arbetsbelastningen som byggdes på under pandemin har fortgått och menar att det viktiga är att medarbetarna får känna sig värdesatta och lyssnade på, tillsammans med återhämtning.
– Man orkar inte hur länge som helst.