Personen bakom prestationen

De flesta är vana att se Mathias Sjöström med ett gevär i sina händer och en fokuserad blick på målet. Men bakom siktet finns en kille som vet vad han vill och som ständigt jobbar med sin prestationsångest. En ångest som både är hans vän och fiende.

Vimmerby2015-09-12 04:05


Att Mathias Sjöström är en bra skytt har nog inte undgått någon i Vimmerby. Han tillhör den absoluta sverigeeliten inom sporten med bland annat ett silver från Nordiska mästerskapen i bagaget. Men vad som är bra enligt andra behöver nödvändigtvis inte vara bra i Mathias egna ögon. Prestationsångest är någonting som ständigt påverkar honom både i skyttet och i andra mer vardagliga sammanhang.
- Jag har alltid velat prestera på topp både när det gäller skola, idrott och skytte. Det är hundra procent som gäller eller ingenting alls. Mellanmjölk är ingenting för mig. Det är inte sådan jag är, säger Mathias.
Att skilja på sig själv som person och det han presterar genom skyttet är någonting Mathias har blivit bättre på, men som han tidigare tyckte var väldigt svårt.
- Om jag misslyckades i skyttet kände jag att jag även hade misslyckats som person, men jag har haft många människor som har stöttat mig och det har blivit mycket bättre med tiden.
Dock känner han att de höga kraven på sig själv har hjälpt honom att ta sig dit han är i dag. Han anser att det är en bra egenskap att ha så länge man kan hantera den. Det får honom att lägga märke till detaljer och jobba med de små bitarna som i slutänden kan vara avgörande.
- Ibland har folk rätt att jag måste vara mer nöjd samtidigt som det är det som utvecklar mig.

Läs mer i lördagstidningen!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!