Peter trotsar mjölkkrisen

På ett år har Arla sänkt mjölkpriset till mjölkproducenterna sju gånger. En inkomstminskning på 10 000 kronor per mjölkko i snitt.
- Det är dystert. Någon gång måste det ju vända, men det är osäkert för många just nu. Värst är svängningarna - man vet ju inte om priset sänks med 20 öre igen nästa månad, säger Peter Karlsson, lantbrukare i Dabbetorp, Södra Vi.
Själv satsar han på en förlängning av sin ladugård med lösdrift. Bygget pågår för fullt. Investeringen hamnar på tre miljoner.
- Hade jag vetat att mjölkpriserna skulle hamna på den här nivån hade jag kanske fattat ett annat beslut.

Peter Karlsson med trevliga kon numro 31. "Jag kan inte säga att jag ligger sömnlös om nätterna, men visst ser det dystert ut. Det värsta är svängningarna - man vet ju inte om mjölkpriset sänks med ytterligare 20 öre nästa månad."

Peter Karlsson med trevliga kon numro 31. "Jag kan inte säga att jag ligger sömnlös om nätterna, men visst ser det dystert ut. Det värsta är svängningarna - man vet ju inte om mjölkpriset sänks med ytterligare 20 öre nästa månad."

Foto:

Vimmerby2015-01-21 07:18


Hos många mjölkbönder växer frustrationen och desperationen. De rekordlåga mjölkpriserna driver de renodlade mjölkproducenterna i ett kärvt ekonomiskt läge.
Peter Karlsson kan lindra smällen med sina köttdjur.
- Där har utvecklingen på slaktpriserna gått åt rätt håll. De är högre idag än när jag tog över gården 2001.

Halverats
Men när det gäller mjölkpriserna lyser siffrorna i rött. Arlas senaste sänkning, med 19,5 öre, har lagt ytterligare press på mjölkbönderna. Idag får bonden 2 kronor och 64 öre för varje kilo mjölk. Det betyder en krona mindre än för ett år sedan och ett beräknat inkomstbortfall på 10 000 kronor per mjölkko, i snitt.
Många ger upp. På tio år har antalet mjölkbönder halverats i Sverige. När Peter Karlsson tog över gården i Dabbetorp efter sin far för 14 år sedan fanns 10 500 mjölkproducenter i landet. Idag 4 400.
- Det är de som satsat och investerat som måste fortsätta. Något jag tycker är tråkigt är omställningen till stora enheter. Små och medelstora familjejordbruk försvinner. Idag räknas en gård med 70 djur som medelstor. För tio år sedan var en gård med 30 djur medelstor. Med färre men stora "mjölkindustrier" blir det väldigt mycket transporter. Det är varken bra för miljön, djuren eller människorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om