Pigg 25-åring med 16 kb minne

När Motalaföretaget Luxor presenterade sin ABC 80 blev det nära nog en revolution i datorbranschen. Persondatorn såg dagens ljus. I år är det 25 år sedan lilla ABC 80 presenterades och den lever än. Maskinerna bara dundrar och går. Ibland med lite hjälp och service från Göran Lundberg i Målilla.

Göran Lundberg i Målilla jobbar fortfarande med service och underhåll på ABC-datorerna. De presenterades 1979 och lever än.

Göran Lundberg i Målilla jobbar fortfarande med service och underhåll på ABC-datorerna. De presenterades 1979 och lever än.

Foto:

Vimmerby2003-03-21 07:32

Den kom att starta en revolution. Men, det var inte många som anade vilken förändring den skulle föra med sig när de packade upp sina nyinköpta ABC 80-datorer från Luxor för 25 år sedan.
Denna, den första svenska persondatorn, fyller 25 år i år och tro det eller ej. Den lever än.
Till skillnad från våra nya datorer, som knappast står sig garantitiden ut.
Luxors lilla ABC 80-maskin blev i sig en revolution när den presenterades hösten 1978. För första gången kunde vi svenskar köpa en egen dator som inte kostade en förmögenhet och som inte tog ett helt rum i anspråk.
- Visserligen kostade den cirka 7 000 kronor som ny, och det var mycket pengar på den tiden, säger landets ende kvarvarande auktoriserade Luxorkonsult Göran Lundberg i Målilla.
- Men det var ändå långt mycket mindre än vad dåtidens stordatorer kostade.
ABC-datorn och dess efterföljare blev en jättesuccé för Motalaföretaget Luxor. Göran Lundberg räknar med att det tillverkades och såldes i runda tal 70 000 datorer.
- Jag uppskattar att det finns ett par hundra datorer kvar i daglig drift här i landet, säger Göran Lundberg. Dessutom finns det ett antal utomlands.
Huvuddelen av de ABC-datorer som finns kvar jobbar med styrning av olika maskiner, allt från bagerimaskiner till rörbockningsapparater. Några datorer tjänstgör dessutom ombord på containerfartyg på Östersjön.
Det finns också ABC-maskiner som ligger i lumpen. I Sverige har de bland annat använts i U-båtarna. Utomlands har bland annat det indiska flygvapnet maskiner i tjänst fortfarande. Bland annat för att utbilda luftvärnsskyttar att träffa bogserade mål.
- Så häromåret när de sköt ner ett pakistanskt flygplan fick jag lite kalla fötter, säger Göran som sköter servicen på anläggningen. Tänk om de hade skyllt på datorerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!