På flera håll i landet är det pensionerad sjukvårdspersonal som räddar verksamheter vid bemanningskris och sommarkaos. Vimmerby är inget undantag. På hälsocentralen är det rentav pensionärerna som utgör stomme och absolut majoritet i sommarens vikarestab.
– Vi var många i samma ålder som slutade ungefär samtidigt, så det hade förstås tagit mer tid för den ordinarie personalen att lära upp helt nya vikarier också, säger Agneta Petersson, 62, som tog pension några år i förtid, men som jämna mellanrum rycker in på sin gamla arbetsplats.
"Mycket man ska kunna"
Agneta har 43 års erfarenhet. Undersköterskekollegorna i det erfarna gänget har samma trotjänarstämpel i sina cv:n. Yvonne Elofsson, 67, kom till dåvarande akutmottagningen 1970 efter sju år inom långvården, Christina Andersson, 65, började på BB-avdelningen i Vimmerby samma år. Och Anita Palmquist, 68, har jobbat på Vimmerby hälsocentral i 48,5 år!
– Det har ju funnits så mycket olika verksamheter i Vimmerby, akut, BB, operationsavdelning, medicinsk avdelning, vårdavdelning, kirurgavdelning, så det är klart att det är en fördel att vi varit med om en del det är mycket man ska kunna och skulle det inträffa ett hjärtstillestånd måste man ju också veta vad man ska göra.
Sommartryck
Här snackar vi rutin, med andra ord. Något som många patienter uppskattar och känner sig trygga med.
– "Var de tvungna att kalla in eliten", var det en patient som lite skämtsamt frågade häromdagen, säger Agneta Petersson.
I vart fall skulle det bli betydligt svårare att täcka bemanningen utan pensionärerna och betydligt tyngre för befintlig personal. 60-70-åringarna är en uppskattad extraresurs.
– Just nu har vi fem undersköterskor och en sjuksköterska som alla har lång erfarenhet och kan verksamheten det är enkelt att ta in dem. Vi vet att de kan rutinerna, är säkra på hand och är bra med patienterna, säger Niklas Föghner, verksamhetschef vid Vimmerby hälsocentral.
Avdelningschef Christina Gustafsson håller med. På mottagningen är det extra tryck under sommaren, när man utöver de besök som bokats i förväg per telefon också får besök av en hel del turister.
– Jag är jättenöjd att pensionärerna finns, de kan sitt jobb och jag är fullt medveten om att jag måste acceptera att säger de nej, så säger de nej. Så länge jag vet att de vill och orkar jobba är det väldigt skönt att kunna ringa in rutinerade kollegor när vår ordinarie personal är sjuk eller vill ha ledigt. Det är inte lätt att ta in andra timvikarier, när man bara kan erbjuda få timmar.
Men att jobba lite och ha friheten att välja när man ska jobba är pensionärernas förmån.
– Vi tar ju inga fasta tjänster från någon, och eftersom vi är så många kan vi dela på dagarna på ett bra sätt. Det är alltid någon som kan hoppa in när det behövs fyllas upp, och det är en stor skillnad att arbeta när man vill och också kunna säga nej när det inte passar, säger Anita Palmquist.
Men många går ju och längtar efter att bli pensionärer är det inte skönt att bara vara ledig?
– Först ville jag känna på hur det var, men när jag vilat upp mig började jag jobba lite i kassan i våras och nu i sommar jobbar jag tre dagar i veckan på röntgen, säger Christina Andersson.
Det finns flera fördelar att inte klippa kontakten med sitt arbetsliv och undersköterskorna tror att pensionärer kommer att bli allt vanligare på arbetsplatserna.
– Vi är ju mycket friskare och piggare än tidigare generationer varit. Själva jobbet har man ju i ryggmärgen, men det är klart att ett nytt datasystem tar ju lite längre tid att ta in när man är i vår ålder, säger Yvonne Elofsson.
För långt mellan arbetspassen för det inte gå.
– Man måste känna att man fortfarande är varm i kläderna.
Men hur länge ska ni hålla på att jobba, då?
– Det får man se. Man får hoppas att man själv känner när det är dags att säga ifrån, och om inte annat att andra gör det.
En i gänget vet i alla fall att hon ska jobba nästa sommar också.
– Jag har lovat att gå in på labbet, säger Agneta Petersson.