Projektet vänder sig till mellanstadieelever på Astrid Lindgrens skola och är ett samarbete mellan Södra Skogsägarna, Lantbrukarnas Riksförbunds kommungrupp och Barn- och utbildningsnämnden i Vimmerby.
Eleonor Nilsson, ordförande för LRFs kommungrupp i Vimmerby, berättar varför projektet behövs.
– Förr fanns det alltid någon i släkten som hade en gård, man var ute och såg hur det funkade. Idag tror jag att många kommer längre och längre ifrån det och inte förstår att råvaran man köper i butiken kommer någonstans ifrån, säger hon.
Carl-Johan Olsson, ansvarig för samhällskontakter och föreningsutveckling på Södra Skogsägarna, berättar om vikten av att visa vad lant- och skogsbrukare faktiskt gör.
– Vi försöker väcka intresse hos nästa generations politiker och beslutsfattare, och vi måste bygga upp en kunskap hos dem, säger han.
Lärarna ska erbjudas färdiga lektioner, som både ska väcka de ungas intresse och svara mot målen i läroplanen.
– Vi ska göra iordning en plattform med saker att göra och sen presentera det för lärarna, så får dom plocka ur godispåsen, säger Linder.
– Det ska vara färdiga lektioner, så att vi kan säga ”om ni gör den här lektionen så får ni det här och det här i skolplanen avbockat”. Det är så många ämnen som berör våra områden, säger Nilsson.
Johan Linder berättar om tidigare aktiviteter med öppna gårdar, skogsbesök med planteringar och trädslingor där barnen fått se olika föremål som tillverkats av olika trädslag.
– Det märks att barnen är intresserade av naturen. De tycker alltid att det är roligt att göra något praktiskt, de vill verkligen lära sig, säger Johan Linder.
Carl-Johan Olsson tar vid:
– Det som gjorts tidigare har varit enskilda tillfällen, det här projektet ska pågå hela läsåret. Meningen är att vi ska serva lärarna, det ska inte bli en börda utan det ska integreras i den normala undervisningen, säger han.
Vad hoppas ni att projektet ska resultera i?
– Vi förstår ju att alla inte kommer hamna i de gröna näringarna, men det viktigaste är att unga får förståelse för hur viktiga näringarna är, menar Nilsson.
– Ja, de kanske tänker att det här vill de absolut inte hålla på med, eller inser att de faktiskt vill hålla på med det. Det kanske blir ett lättare val för dem, säger Linder.
– Det viktiga är att skapa förståelse för de gröna näringarna, helt enkelt, säger Kicki Olsson.