Pinnsmala trenden tillbaka: "Väldigt lätt att fastna"

Pro ana, heroin chic, size 0. I media och på sociala medier förs nu mycket diskussioner kring att modet med pinnsmala kroppar är på väg tillbaka. "Bilderna ger ätstörningen glöd och håller den starkare", menar Maja Engström på Frisk och Fri, riksföreningen mot ätstörningar. Närmare 200 personer i länet behandlas just nu för ätstörningar.

"Den stora förändringen som behöver ske är att alla som lägger ut material på sociala medier behöver tänka på sin publik och följare. Vad är det för kroppar som visas? Att ta ett ansvar för följarna och hur materialet landar i dem. För normer och ideal förändras och det är ett grupparbete", berättar Maja Engström från Frisk och Fri. Hon har tidigare själv lidit av en ätstörning.

"Den stora förändringen som behöver ske är att alla som lägger ut material på sociala medier behöver tänka på sin publik och följare. Vad är det för kroppar som visas? Att ta ett ansvar för följarna och hur materialet landar i dem. För normer och ideal förändras och det är ett grupparbete", berättar Maja Engström från Frisk och Fri. Hon har tidigare själv lidit av en ätstörning.

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Johan Söderling, Andreas Johansson

Vimmerby2023-10-08 07:00

Både internationella och svenska influensers poserar på sätt som gör att de framställer kotor, revben, nyckelben och lår som inte nuddar varandra. Många röster har höjt ett varnande finger. En av dem som är starkt kritiskt är Maja Engström, digital kommunikatör på Frisk och Fri. Hon har själv lidit av en ätstörning.

– Det här är ett ideal som vi såg under 90-talet och som nu kommer tillbaka. Det är ett ideal som inte är bra för oss. Idag exponeras vi också för en helt annan mängd bilder. Alla har en telefon med en kamera och vi har internet i fickan så vi utsätts för budskap i mycket högre utsträckning. Det är svårt att komma undan när vi möts av det överallt, säger hon.

undefined
"Det är svårt att ge konkreta siffror. Det pratas om att 200 000 i Sverige drabbas av en ätstörning under ett livslopp men att mörkertalet är väldigt stort. Idag ser vi att det är långa köer till vården. Det är också många som hamnar mellan stolarna. Man mår dåligt och har en ätproblematik men svårigheten kan inte diagnostiseras som en ätstörning. I det mellantinget är det svårt att få hjälp, det kanske tar flera år och till sist kanske man har utvecklat en ätstörning. Det är ett problem", säger Maja Engström på Frisk och Fri.

I Kalmar län behandlas just nu 189 personer mot ätstörningar hos AnorexiBulimiCenter. Majoriteten är tjejer mellan 18 och 29 år. Näst flest är mellan 14 och 17 år. Regionen har två kliniker, en i Västervik och en i Kalmar. Båda tar emot patienter från norra länet inklusive Vimmerby och Hultsfred men hur många som personer som söker hjälp per kommun finns det inte siffror på. Emelie Trulsson är avdelningschef i regionen.

– Jag tänker att det nya idealet är problematiskt. Framförallt för de yngre, barn och tonåringar, som kanske får svårare i och med sociala medier. Många gånger undrar anhöriga hur det påverkar dem vilka de följer där, säger hon och berättar att det påverkar att jämföra sig med ideal.

– Bland de som går i behandling hos oss är ideal ofta något som kommer upp under samtal. Både barn och vuxna beskriver hur det påverkar dem på olika sätt. Jag tror att det påverkar oss alla men kanske ännu mer de i vår målgrupp som har fokus på kropp och mat.

undefined
"Ätstörningar har funnits redan innan sociala medier och internet och det är inte helt fastställt varför någon drabbas av det. Det kan vara biologiska-, psykologiska- och sociala faktorer som samverkar. Sedan kan det vara olika utlösande faktorer som att man får för sig att man ska gå ner i vikt eller äta mer hälsosamt", säger Emelie Trulsson, avdelningschef för AnorexiBulimiCenter i region Kalmar.

Att det påverkar håller Maja Engström med om och berättar att det kan vara en av flera anledningar som leder till en ätstörning.

– Människor påverkas av det vi ser. Så när vi möts av den här otroliga mängden bilder på hur vi borde se ut kan tanken på hur ens egen kropp inte passar in skapas. Det som kallas för pro ana-estetik, där bilder på väldigt smala kroppar och kroppsdelar exponeras, kan bli ett inre vapen för någon som har en skev syn på sin kropp. Sedan går det inte att säga att det är enda anledningen till att unga utvecklar ätstörningar. Men det är en av delarna som spelar in tillsammans med exempelvis låg självkänsla, dåligt mående och förändring i livet.

Maja Engström påpekar också effekterna för de som redan har en ätstörning.

– Många dras till den här typen av bilder. Det kan låta märkligt att man tittar på det man mår dåligt av, men det ligger i ätstörningens natur.  När jag var sjuk sökte jag mig till den här typen av bilder men jag fick leta aktivt. Idag får du den här typen av innehåll utan att behöva anstränga dig. Det är väldigt, väldigt lätt att fastna i det.

undefined
Omkring 200 personer i länet behandlas i dagsläget för ätstörningar.

I Kalmar län är vanligaste diagnosen ätstörning ospecificerad. Antalet personer som behandlas för ätstörningar har hållit sig på samma nivå mellan 2021 och 2022. Enligt Emelie Trulsson är det ännu för tidigt att se om det förändrats under 2023.

– Vi kan inte uttala oss om ännu. Men erfarenheten vi har är att det går upp och ner över tid med antalet. Det här idealet har precis börjat komma tillbaka så det är för tidigt för att se hur det påverkar.

undefined
"Kroppsideal har alltid funnits och påverkat. Sedan kanske det blir mer idag eftersom vi kan jämföra oss med hela världen på en gång", säger Emelie Trulsson.

Om någon behöver hjälp hur går man till väga?

– Man kan ta kontakt med oss via telefon eller komma på remiss. 

När bör man ringa?

– Det är svårt att säga, men det kan både vara att man blir orolig själv eller att omgivningen blir orolig. Det kan vara att man har symptom som är psykiska eller fysiska, eller märker beteendeförändringar som man inte känner igen. Till exempel börjar äta mindre, gå ner i vikt, dra sig undan, hetsäta eller kräkas. Så ibland är det anhöriga som hör av sig, ibland personen själv.

För den som har en ätstörningsproblematik menar Maja Engström att det är viktigt att försöka ta kontroll över vad man tittar på.

– Försök vara medveten. Vad är det för flöde som jag har skapat? På Instagram kan man avfölja konton vars innehåll man inte mår bra av. På Youtube och Tiktok som har andra algoritmer som bygger på det man har tittat på tidigare får man försöka scrolla bort. Är det svårt så ta en paus från sociala medier, kanske under en timme eller under en dag, och försöka göra annat av den tiden.

undefined
"När man debuterar och vad det är för symptom ser helt olika ut beroende på vilken ätstörning det rör sig om", berättar Emelie Trulsson, avdelningschef för AnorexiBulimiCenter i regionen.
Söka vård

Sök vård så snart som möjligt om du tror att du har en ätstörning. Det viktigt att du får en ordentlig utredning för att få rätt hjälp. Ibland kan det finnas kroppsliga sjukdomar som ger symtom som liknar ätstörningar.

Under 18 år 

Du kan kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin, bup

Över 18 år

Du kan boka tid på en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller på företagshälsovården om du jobbar. Du mellan 20-25 år kan också kontakta en ungdomsmottagning.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!