Både internationella och svenska influensers poserar på sätt som gör att de framställer kotor, revben, nyckelben och lår som inte nuddar varandra. Många röster har höjt ett varnande finger. En av dem som är starkt kritiskt är Maja Engström, digital kommunikatör på Frisk och Fri. Hon har själv lidit av en ätstörning.
– Det här är ett ideal som vi såg under 90-talet och som nu kommer tillbaka. Det är ett ideal som inte är bra för oss. Idag exponeras vi också för en helt annan mängd bilder. Alla har en telefon med en kamera och vi har internet i fickan så vi utsätts för budskap i mycket högre utsträckning. Det är svårt att komma undan när vi möts av det överallt, säger hon.
I Kalmar län behandlas just nu 189 personer mot ätstörningar hos AnorexiBulimiCenter. Majoriteten är tjejer mellan 18 och 29 år. Näst flest är mellan 14 och 17 år. Regionen har två kliniker, en i Västervik och en i Kalmar. Båda tar emot patienter från norra länet inklusive Vimmerby och Hultsfred men hur många som personer som söker hjälp per kommun finns det inte siffror på. Emelie Trulsson är avdelningschef i regionen.
– Jag tänker att det nya idealet är problematiskt. Framförallt för de yngre, barn och tonåringar, som kanske får svårare i och med sociala medier. Många gånger undrar anhöriga hur det påverkar dem vilka de följer där, säger hon och berättar att det påverkar att jämföra sig med ideal.
– Bland de som går i behandling hos oss är ideal ofta något som kommer upp under samtal. Både barn och vuxna beskriver hur det påverkar dem på olika sätt. Jag tror att det påverkar oss alla men kanske ännu mer de i vår målgrupp som har fokus på kropp och mat.
Att det påverkar håller Maja Engström med om och berättar att det kan vara en av flera anledningar som leder till en ätstörning.
– Människor påverkas av det vi ser. Så när vi möts av den här otroliga mängden bilder på hur vi borde se ut kan tanken på hur ens egen kropp inte passar in skapas. Det som kallas för pro ana-estetik, där bilder på väldigt smala kroppar och kroppsdelar exponeras, kan bli ett inre vapen för någon som har en skev syn på sin kropp. Sedan går det inte att säga att det är enda anledningen till att unga utvecklar ätstörningar. Men det är en av delarna som spelar in tillsammans med exempelvis låg självkänsla, dåligt mående och förändring i livet.
Maja Engström påpekar också effekterna för de som redan har en ätstörning.
– Många dras till den här typen av bilder. Det kan låta märkligt att man tittar på det man mår dåligt av, men det ligger i ätstörningens natur. När jag var sjuk sökte jag mig till den här typen av bilder men jag fick leta aktivt. Idag får du den här typen av innehåll utan att behöva anstränga dig. Det är väldigt, väldigt lätt att fastna i det.
I Kalmar län är vanligaste diagnosen ätstörning ospecificerad. Antalet personer som behandlas för ätstörningar har hållit sig på samma nivå mellan 2021 och 2022. Enligt Emelie Trulsson är det ännu för tidigt att se om det förändrats under 2023.
– Vi kan inte uttala oss om ännu. Men erfarenheten vi har är att det går upp och ner över tid med antalet. Det här idealet har precis börjat komma tillbaka så det är för tidigt för att se hur det påverkar.
Om någon behöver hjälp hur går man till väga?
– Man kan ta kontakt med oss via telefon eller komma på remiss.
När bör man ringa?
– Det är svårt att säga, men det kan både vara att man blir orolig själv eller att omgivningen blir orolig. Det kan vara att man har symptom som är psykiska eller fysiska, eller märker beteendeförändringar som man inte känner igen. Till exempel börjar äta mindre, gå ner i vikt, dra sig undan, hetsäta eller kräkas. Så ibland är det anhöriga som hör av sig, ibland personen själv.
För den som har en ätstörningsproblematik menar Maja Engström att det är viktigt att försöka ta kontroll över vad man tittar på.
– Försök vara medveten. Vad är det för flöde som jag har skapat? På Instagram kan man avfölja konton vars innehåll man inte mår bra av. På Youtube och Tiktok som har andra algoritmer som bygger på det man har tittat på tidigare får man försöka scrolla bort. Är det svårt så ta en paus från sociala medier, kanske under en timme eller under en dag, och försöka göra annat av den tiden.