Plan för värmeverket måste göras om

Micael Glennfalks (m) resa till högborgen i Kalmar var förgäves. Länsstyrelsen säger nej till kommunens planer på kraftvärmeverk. Nu måste detaljplanen göras om och försenas.

Vimmerby2012-07-14 04:06

När beslutet togs av kommunfullmäktige i juni att bygga ett kraftvärmeverk på Tallholmen var det redan klart att länsstyrelsen tänkte överklaga detaljplanen för bygget.
Länsstyrelsen anser inte att kraftvärmeverket kommer klara de översvämningar som kan väntas kommande år, sekler och årtusenden.
Kommunen å andra sidan anser att kraftvärmeverkets placering inte innebär någon fara för översvämning och om det blir värre översvämningar än vi kunnat tänka oss - då fallerar annan viktigare infrastruktur innan kraftvärmeverket.
Hur som helst så är länsstyrelsens ord lag. Ett överklagande skulle försena kraftvärmeverksbygget avsevärt och är inte önskvärt.

Kom i övermorgon
Kommunalråd Micael Glennfalk skrev och önskade få träffa landshövdingen och andra ansvariga på länsstyrelsen.
Efter ett par veckor kom svaret i tisdags: kan ni komma i övermorgon.
Micael Glennfalk kastade sig iväg söderut mot Kalmar. I brådskan fick han bara med sig Roger Carlsson, chef för Vimmerby Energi. Tanken var annars att en hel delegation av experter och näringslivsrepresentanter från Vimmerby skulle följt med men de kunde inte med så kort varsel.

Vänligt men bestämt
Mötet blev vänligt men bestämt från länsstyrelsens sida (förutom landshövdingen Stefan Carlsson deltog också länsarkitekt Kerstin Ainouz och ordförande i mijöprövningsdelegationen Lise-Lotte Norström) som står fast vid att överpröva detaljplanen.
Men en lucka öppnades dock.
- De öppnade upp för att vi ska producera en ny detaljplan, berättar Micael Glennfalk.
Problemet är att detaljplanen måste ställas ut igen och det innebär en försening på två månader, tror Micael Glennfalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om