Plan om gemensam räddningstjänst

En konsultutredning skissar på en gemensam administrativ organisation för räddningstjänsterna i flera av länets norra kommuner, där Vimmerby är en. Räddningschefen Tommy Lindström ser fördelar med samarbete, men är kritisk till kommunalförbund.

"Beslut om räddningstjänsten bör fattas nära invånarna" anser Tommy Lindström, räddningschef i Vimmerby, och visar klar skepsis till alla idéer om kommunalförbund, men ser samtidigt att viss samverkan kan vara nyttig.

"Beslut om räddningstjänsten bör fattas nära invånarna" anser Tommy Lindström, räddningschef i Vimmerby, och visar klar skepsis till alla idéer om kommunalförbund, men ser samtidigt att viss samverkan kan vara nyttig.

Foto:

Vimmerby2012-10-05 06:11


- Utredarna har gjort ett utkast om mera samarbete, och där finns kanske det som är bra. Kommunalförbund tenderar att leda till stora centraliserade administrationer och att mycket arbetstid läggs på transporter, och det finns i dag inga som helst politiska direktiv att titta på någon förbundsbildning i länet, säger Tommy Lindström.

Flera kommuner
Däremot har revisionsföretaget PWC fått ett uppdrag, först att se på samordningsavtal mellan Oskarshamn och Högsby som löpte ut. Perspektivet vidgades till att även omfatta Mönsterås, Hultsfred, Vimmerby och Västervik. Den senare kommunen drog sig dock ur eftersom man inte ville lägga några pengar på utredningen alls. Vimmerby gick med på ett maxbelopp om 25 000 kronor.
Utifrån basuppgifter som tjänstemän och de olika räddningstjänsterna lämnat har konsultföretaget gjort ett första utkast, som läckt ut i media och där talas det om en gemensam organisation för räddningstjänsterna i de fem kommunerna.

Gränslösa larm
Det ska betonas att det rör sig om administrativ samverkan, inte på det akuta planet.
- Där har vi sedan länge avtal om gränslös räddningstjänst för att nödlidande ska få snabbast hjälp. Därför larmar SOS alltid ut närmaste räddningstjänst oavsett kommun- eller länsgräns, säger han.
Ett exempel är att Mariannelunds räddningstjänst rycker ut vid händelser på Vimmerbysidan om gränsen, exempelvis Rökulla eller Rumskulla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om