Kostnaden för ny skola – och de ratade alternativen

En ny högstadieskola beräknas kosta 329 miljoner kronor. Grovt räknat. Samtidigt behöver båda skolorna i Vimmerby stad byggas om för 156 miljoner kronor.

Foto: Arkiv / Johanna Rotebäck / Henrik nestor

Vimmerby2021-09-07 18:15

Det är några av de kostnadskalkyler kommunfullmäktige fick information om på måndagskvällen.

Kommunstyrelsen tog för några veckor sen ett inriktningsbeslut att fortsätta att utreda en byggnation av en ny högstadieskola i Vimmerby.  

Då var politikerna försiktiga med kostnadsberäkningarna.

På måndagskvällen gick ekonomichefen Roger Sjögren och fastighetschefen Torbjörn Bergström igenom alternativen och de kostnader som hittills beräknats.

Roger Sjögren betonade att det rör sig om grova beräkningar.

– Det är inga exakta siffror, utan så långt vi har kunnat räkna nu. Vartefter vi jobbar vidare kommer vi att kunna presentera mer exakta siffror, sade han.

Att bygga om både AL-skolan och Vimarskolan till mer anpassade skollokaler beräknas kosta 142 miljoner fördelat på 100 miljoner för AL och 42 för Vimar. Det alternativet har kommunstyrelsen valt bort.

Alternativ 2 som innebär att bygga två nya skolor, en för F-6 och en för årskurs 7-9 landar in på totalt 636 miljoner, även i det finns 100 miljoner upptaget för renovering av befintliga skolor.

– Däremot har vi inte räknat med någon för en eventuell försäljning av AL-skolan, sade Roger Sjögren.

Även den vägen framåt har kommunstyrelsen stängt.

Kvar är alternativ 1 som innebär en ny högstadieskola som i är tänkt att ersätta dagens båda högstadier på AL och Vimar och båda de skolorna blir kvar som F-6– skolor. Priset för det landar in på totalt 485 miljoner kronor.

Det är den linjen kommunstyrelsen beslutat att arbeta vidare med, men något beslut att bygga har inte tagits.

Fullmäktige fick också en redovisning av vad de olika alternativen innebär i driftskostnad för kommunen. Det aktuella alternativen beräknas öka driftskostnaden från dagens 14,1 miljoner som det kostar att driva AL-skolan och Vimarskolan till 38,7 miljoner om en ny högstadieskola blir verklighet. 

Driftkostnaden för att bygga om de båda befintliga skolorna beräknas till drygt 20 miljoner och driften för två nya skolor plus Vimarskolan landar på nära 44 miljoner kronor om året.

– Vi har hittills levt väldigt billigt med de lokaler vi har, sade Roger Sjögren.

Han framhöll att ränteläget är lågt.

– Inget tyder på att det kommer att ändras, så sett är det bra läge.

Leif Larsson (C) konstaterade att behovet är stort:

– Sen gäller det att hitta finansieringen, så vi lär återkomma.

Om ett år väntas nästa beslut tas.

Roger Sjögren är ekonomichef i vimmerby kommun och redogjorde för kostnadsberäkningarna för de olika skolalternativen inför fullmäktige.
Roger Sjögren är ekonomichef i vimmerby kommun och redogjorde för kostnadsberäkningarna för de olika skolalternativen inför fullmäktige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!