I förslaget till översiktsplan ringar kommunen in var det planeras för bostäder, företag, fritidsaktiviteter och grönområden i stan och alla tätorter fram till 2050.
– Vi har lagt förslaget utifrån dialoger vi haft med runt 800 medborgare från näringslivet, föreningslivet och alla orter runt om i kommunen, säger samhällsplanerare Maria Bolin som haft huvudansvaret för arbetet med översiktsplanen som gått i ett par år och där många andra också deltagit.
Sen ett par dagar är planen ute för samråd där alla invånare ska lämna synpunkter på det. På kommunens hemsida finns en digital version av planen där man kan leta upp kartan över just sin ort och se hur kommunens planerare tänkt just där.
– Nu är det som ett öppet fönster. Säg vad ni tycker så vi kan få med alla synpunkter i processen, säger Andreas Horste, samhällsbyggnadschef i Vimmerby kommun.
Planen anger bland annat förutsättningar för runt 1 400 nya bostäder i nya områden i kommunen under perioden. Drygt 1 000 av dem i Vimmerby stad. 200 fördelas i tätorterna Gullringen, Södra Vi, Frödinge och Tuna och 140 i de delar som klassas som landsbygd.
– Enligt SCB är det orter med under 200 invånare, sen finns ju ren landsbygd också med i det, säger Maria Bolin.
I stan är tanken att fortsatt förtätning i befintliga områden ska ge ett par hundra nya bostäder fram till 2050.
– Det finns utrymme för det i stan. En del kan redan vara på gång, sen kan det ju också bero på hur högt man vill och kan bygga, säger Maria Bolin.
Sammanlagt pekas drygt 130 hektar mark ut som verksamhetsområde och företag. De finns i Vimmerby, Södra Vi och Storebro.
Områden med attraktiva boenden vid vatten har uppdaterats. Där anges nio sjöar i olika delar av kommunen som intressant för bostäder.
Hållbarhetsperspektivet får en egen del på 73 av de totalt 250 sidorna i det samlande paketet.
– Hur står sig de här områdena mot exempelvis översvämningar vid skyfall? Hur påverkas de av värmeböljor? Det finns karteringar för det, säger Maria Bolin.
Hållbarhetsperspektivet gäller inte bara blivande bostadsområden utan även befintliga områden med bostäder eller företag.
– Vi kan behöva bygga en extra dagvattendamm nånstans för att motverka översvämningar eller plantera träd som skuggar vid värme och torka.
Vilka blir de största förändringarna till 2050 om ni ska gissa?
– Jag tror det blir fokus på hållbarhet, balansen mellan människor, miljö och naturen. Det innebär att det måste tas större hänsyn till grönområden och rekreationsområden vid exploateringar, säger Andreas Horste.
– Hållbara kommunikationer som Stångådalsbanan kommer att bli en självklarhet till 2050, tror Maria Bolin.
Hur ser då kommuninvånarna på den långsiktiga planeringen? Vimmerby tidning fångade några röster.
– Vi har alltid sagt att vi saknar en vettig lekpark, men det verkar det ju bli nu. Men en "lekpark" för tonåringar, någonting för ungdomar mellan 10 och 15 år att hitta på vore bra. Den åldern är jättesvår och det finns inget direkt för dem, säger Etienne Svensson.
– Jag gillar byggnader som ser gammeldags ut, inte det där hårda av betong. Sen skulle jag gärna vilja ha fler butiker, exempelvis Lidl. Att vi snart får Willys tycker jag är bra, säger Åsa Granqvist.
Under samrådet fram till den 19 februari har alla chans att tycka till om planen.