Platserna räcker inte till

Platserna i i äldrevården räcker inte till. Trots beslut om särskilt boende tvingas ett flertal åldringar vänta på plats i mer än tre månader, någon i upp till sex månader. Det gör att kommunen riskerar vite. Hemtjänsten har ökat sina insatser med 15 procent i år - utan nya resurser. Trots 6,4 nya miljoner till omsorgen nästa år räcker inte pengarna till behoven i äldrevården.

Vimmerby2008-11-29 05:05

- Det är oerhört pressat nu, och pengarna räcker inte till de behov som finns. Nu måste kommunstyrelsen avgöra om vi ska ta till drastiska neddragningar för att klara budgetramen, eller om vi kan lösa situationen på ett annat sätt, säger Elisabeth Lago-Nilsson, kd, ordförande i omsorgsnämnden.
Det är en enig nämnd som nu, fyra dagar efter att kommunfullmäktige klubbat budgeten för nästa, vänder sig till kommunstyrelsen med en högst pressad situation.

Tungt
Överbelastningen är tung både på särskilda boenden, korttidsplatserna och inom hemtjänsten.
- Personalen gör en fantastisk uppoffring, och det trixas med scheman på alla vis för att få ihop det och ge så bra omsorg som möjligt, men det finns en gräns när det inte går längre, beskriver Elisabeth Lago-Nilsson.
Kommunen riskerar nu viten för att den inte klarat att verkställa beslutade placeringar av åldringar på särskilda boenden. Sex personer hart väntat i över tre månader på en plats. En som fortfarande saknar plats har väntat sedan den 22 maj. Lagen föreskriver plats inom tre månader.
Under tiden tiden får de antingen en plats på ett korttidsboende eller extra hjälpinsatser i hemmet.
- Ingen blir ju utan hjälp på så vis, men det här är inte bra. Många blir kvar på korttidsboenden i månader och då stoppar det upp där.
Nämnden beslutade på torsdagen att utöka platserna på Duvan från 16 till 20 platser för särskilt boende och från fyra till sex korttidsplatser. Det innebär tre tjänster.
- Vi har inte några pengar budgeterade till den ökningen, men efter som behoven finns måste vi göra något.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om