Plus för trygghet, minus för mat

Maten och boendemiljön får sämst betyg. I övrigt får äldreomsorgen i Vimmerby bra omdömen när 230 gamla svarar på en enkät från Socialstyrelsen. Bäst är tryggheten och bemötandet.

Vimmerby2010-11-20 05:06

- Vi är ganska nöjda med resultatet. Vimmerby ligger över snittet i de flesta kategorier, där vi dippar, dippar också riket, det är maten och det är boendet och det är områden vi jobbbar med för att bli bättre, säger Elisabeth Lago Nilsson, om den rikstäckande jämförelse som Socialstyrelsen gjort över vad de gamla i kommunerna tycker om äldrevården.
I Vimmerby har 61 personer som bor på särskilda boenden svarat och bland de som har hemtjänst har 178 pensionärer svarat. De har svarat på frågor och gjort en bedömning hur nöjda de är med olika inslag i äldreomsorgen.

Trygghet i topp
Tryggheten hamnar på 86 på en skala där 100 är max och noll är lägsta värde. Inom hemtjänsten i Vimmerby ligger tryggheten på 85, mot rikssnittet som är 83 för både hemtjänst och särskilt boende. Personalens bemötande ligger också högt både i riket och i kommunen. Däremot är det sämre ställt med med maten och boendemiljön när det gäller särskilda boenden i kommunen.
Ingen överraskning för nämndens ordförande.
- Nej, det här är frågor vi jobbar med. Vi ska ta ett nytt kostsystem i bruk inom kort, jag tillhör de som tror att det kommer ge betydligt bättre kvalité på maten, och större variation. Vi har också planer på att bygga nya äldrebostäder, säger hon.
Inom hemtjänsten är det också maten och den sociala samvaron som hamnar lägst i pensionärernas omdöme.
- De vill kanske att personalen ska sitta och prata en stund, och de vill komma ut ofta - tyvärr har vi inte resurser som räcker till fullt ut för det, äger Elisabeth Lago Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om