Polisen: Därför har tjuvarna ett försprång i Vimmerbybutikerna

Flera butiker i Vimmerby har blivit utsatta för stölder under den senaste tiden, bland annat har både Rusta och Intersport anmält flertalet stölder under sommaren.

Flera butiker i Vimmerby har utsatts för stölder under sommaren.

Flera butiker i Vimmerby har utsatts för stölder under sommaren.

Foto: Henrik Radhe

Vimmerby2024-08-16 06:00

Ibland hittas tomma förpackningar, ibland tas tjuvarna på bar gärning. En av de utsatta butikerna är Intersport, som nyligen anmälde stölder till ett värde av några tusen.

– Vi har bra koll och stoppar många innan de lämnar butiken. Vi anmäler alla stölder, säger Daniel Lindström, butikschef på Intersport. 

Enligt kommunpolis Håkan Karlsson har stöldanmälningarna i Vimmerby ökat. Detta för att butiker blir bättre på att anmäla när produkter saknas, men att vissa kan bli ännu bättre.

– Det finns ett stort mörkertal. Att anmäla är viktigt för att stölderna ska uppmärksammas, säger han.

undefined
Runt 2016 började polisen aktivt att arbeta brottsförebyggande mot stölder i butiker. Sedan dess har en app utvecklats i syfte att underlätta och förenkla stöldanmälningar i butiker.

Även Rusta har råkat ut för många stölder sedan öppningen i fjol. Ett tjugotal stöldanmälningar gjordes bara under maj i år.

– Rusta har tydligare rutiner och förenklade processer för att göra anmälningar, vilket har lett till ökat antal av stöldanmälningar, säger Cecilia Gärdestad, pressansvarig för Rusta. 

Sandströms har också varit drabbade av stölder.

– Vi brukar ha bra koll på vilka det är som tar grejer. Ofta är det smink eller märkeskalsonger, säger Camilla Sand, butikschef på Sandströms. 

Enligt Daniel Lindström brukar även Intersport kunna se om någon är på väg att stjäla. 

– Det är inte en typ av kategori som stjäl, vi är mer uppmärksamma på personers beteende, säger han.

För att motverka stölder i butikerna säger både Cecilia Gärdestad på Rusta och Camilla Sand på Sandströms att personal är synliga i butikerna för att få en bra överblick.

Håkan Karlsson menar dock att butikerna kan göra mer.

– Jag ogillar de så kallade butikshaven, när kassan är långt in i butiken. Tjuvarna har redan ett försprång när de inte behöver passera en kassalinje, säger han. 

Camilla Sand på Sandströms menar däremot att det finns skäl till att kassorna ligger längre in i butiken. 

– Förr fanns det personal som endast stod vid kassan. Idag ansvarar personalen för alla områden i butiken. Vi måste kunna ha överblick över hela butiken, vilket gör att kassorna behöver vara mer centrerade i butiken, säger hon. 

I det brottsförebyggande arbetet har polisen tillsammans med Handels även utvecklat en app som gör det enklare för butiker att anmäla stölder. Sandströms är en av de butiker som använder appen.

– Det tar tid att anmäla och att gå igenom övervakningskameror, så det är skönt att enkelt kunna anmäla från mobilen, säger Camilla Sand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!