"Polisen har inte tid att komma"

Tre inbrott pĂ„ fem mĂ„nader. Pernilla Rudolfsson, som driver Mossebo GĂ€sthem, har tröttnat bĂ„de pĂ„ tjuvar – och polisen. ”Inte en gĂ„ng har de offrat lite tid pĂ„ att komma hit och titta, inte ens nĂ€r tjuvarna lĂ€mnat det som kan vara bevis”.

En kvarglömd flaska stod utanför garagedörren.

En kvarglömd flaska stod utanför garagedörren.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-09-13 10:51

Brytskadorna pÄ garagedörren visar att Pernilla Rudolfsson haft objudna gÀster pÄ Mossebo GÀsthem, igen.

– Man blir helt matt och tom. Vi hade inte haft inbrott en enda gĂ„ng pĂ„ 15 Ă„r. Nu har det hĂ€nt tre gĂ„nger bara sedan i vĂ„ras.

Vid första tillfÀllet, i april, fokuserade tjuvarna pÄ pantflaskor. Ett tjugotal backar stals frÄn ett förrÄd.

– Inte mycket lönt att anmĂ€la till försĂ€kringsbolaget, men vi gjorde en polisanmĂ€lan förstĂ„s.

Fredagen den 13 juli var det dags igen. NÄgon hade försökt bryta upp dörren till köksingÄngen, misslyckats med det, men klarat att skruva sönder lÄskolven.

– Inne i köket hade de tagit mĂ€ngder av mat frĂ„n frysen, öl och vin och Ă€ven den hĂ€r gĂ„ngen stal de tombackar med pantglas. Kassan hade de kollat, men dĂ€r fanns inga pengar att ta.

Att uppskatta ett vÀrde pÄ det som stals dÄ Àr svÄrt, sÀger Pernilla Rudolfsson, som inte fick nya matleveranser förrÀn efter flera dagar.

– Maten levereras inte snabbare bara för att jag haft tjuvar pĂ„ besök. Det vĂ€rsta Ă€r allt merjobb de stĂ€ller till med. Det försvann hemlagade hamburgare och massor av mat jag förberett och fryst in för att underlĂ€tta nĂ€r det Ă€r högtryck under turistsĂ€songen. Att vĂ€rdera rĂ„varorna Ă€r en sak, men hur ska jag vĂ€rdera all tid man lĂ€gger ner? GĂ€ster som kommer hit och vill Ă€ta, men Ă„ker hĂ€rifrĂ„n besvikna för att jag mĂ„ste sĂ€ga ”tyvĂ€rr, maten Ă€r slut för vi har haft inbrott”?

Vid det hÀr inbrottet tror Pernilla Rudolfsson att tjuvarna blev skrÀmda.

– Jag hade boende pĂ„ gĂ€sthemmet, och en av dem var uppe vid halvfyra-tiden pĂ„ morgonen. Eftersom tjuvarna inte gĂ„tt in i restaurangdelen, och inte brytt sig om ett skĂ„p som stod lĂ„st, verkar det som de fĂ„tt brĂ„ttom.

Det tredje och senaste inbrottet upptÀcktes förra veckan.

– Jag sĂ„g att nĂ„gon försökt bryta upp kĂ€llardörren, men inte lyckats. DĂ„ tog jag en svĂ€ng och kollade fönster och körde ner till garaget. DĂ€r hade de brutit sig in och rotat runt. Vad de eventuellt tagit med sig vet vi inte Ă€n, det Ă€r en himla röra.

Pernilla Rudolfsson sÀger att nu var hon sÀker pÄ att polisen skulle vara intresserad av ett besök pÄ brottsplatsen.

– De hade lĂ€mnat en petflaska, som det ju borde finnas fingeravtryck pĂ„, utanför garagedörren och dĂ€r lĂ„g ocksĂ„ en plastdel frĂ„n en Saab nu fanns det saker som kunde vara bevis. Polisen jag pratade med var trevlig och förstod min frustration, men nej. Plastdelen frĂ„n bilen kunde tillhöra en gĂ€st, fick jag veta. Men det Ă€r helt osannolikt, det var inga gĂ€ster som stod nere vid garaget och vĂ„rt lĂ€ge gör att det knappast kommer förbi spontangĂ€ster. Kommer man hit gör man det för att man vet att det Ă€r öppet. StĂ„r det en skylt med ”StĂ€ngt” nere vid vĂ€gen kör man ju inte hit.

Inbrotten har naggat tryggheten i kanten. Pernilla Rudolfsson sÀger att hon kÀnner obehag nÀr hon Äker ut till jobbet och inte vet vad hon ska möta.

– Det knyter sig i magen varje gĂ„ng jag nĂ€rmar mig Mossebo. Jag kan inte begĂ€ra att de som bor hĂ€r ute ska vara kontrollanter. Nu har det varit sĂ„ tĂ€tt mellan inbrotten att jag nĂ€stan undrar om det Ă€r personligt.

HÄkan Karlsson vid Polisen i Vimmerby har full förstÄelse för att Pernilla Rudolfsson kÀnner som hon gör. Han förklarar att bristen pÄ tekniker gör att det prioriteras hÄrt.

– Det handlar dels om den bedömning Malmö gör, dels om att vi inte lĂ€ngre har tillrĂ€ckliga resurser för brottsplatsundersökningar. Vi har i stort sett ingen teknisk avdelning kvar, bara en aktiv brottsplatsundersökare som inte jobbar full tid i VĂ€stervik. Normalt sett skickar vi inte en vanlig polispatrull för att göra en teknisk undersökning av brottsplats.

Vad tycker du sjÀlv om det hÀr?

– Vi Ă€ger inte ens förmĂ„gan. Samtidigt ska man komma ihĂ„g att det ibland kan vara svĂ„rt för allmĂ€nheten att veta vad som kan bidra till teknisk bevisning.

För Pernilla Rudolfsson skulle dock ett besök frÄn polisen göra skillnad.

– Jag skulle kĂ€nna en annan trygghet om jag visste att polisen Ă„tminstone ville offra en stund pĂ„ att komma ut hit nĂ€r jag haft inbrott, nu gör man inte ens det. Jag Ă€r vĂ€ldigt besviken.

Maten försvann. Vid inbrottet i somras lÀnsade tjuvarna frysen.
Maten försvann. Vid inbrottet i somras lÀnsade tjuvarna frysen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!