Så avgör polisen om du spelar för hög musik eller inte

Nu kan du få böter för att du spelar för hög musik, vilket hänt i Vimmerby. Polisen Håkan Karlsson reder ut vad som gäller.

Håkan Karlsson, kommunpolis i Vimmerby, hoppas att den nya lagen ska hjälpa till att minska problemen med buskörning i Vimmerby.

Håkan Karlsson, kommunpolis i Vimmerby, hoppas att den nya lagen ska hjälpa till att minska problemen med buskörning i Vimmerby.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-08-10 20:30

Sedan den 1 juli har polisen möjlighet att bötfälla den som spelar hög musik på allmän plats, exempelvis från sin bil. Detta inträffade i helgen, när polisen delade ut ordningsböter till ett gäng ungdomar med bilar på Stora Torget. Beloppet är 1000 kronor och böterna kan skrivas på plats. Enligt kommunpolisen Håkan Karlsson är det upp till varje enskild polis att avgöra vilken volym som är störande.

– Det räcker inte med att någon bevittnat händelsen utan polisen måste vara på plats och se och höra. Systemet kan användas så att man delar ut en varning och om den inte respekteras blir det böter, säger Håkan Karlsson, kommunpolis i Vimmerby. 

Vimmerby Tidning har tidigare skrivit om buskörning, där det ofta handlar om ungdomar som bland annat spelar hög musik från sina A-traktorer. Håkan Karlsson hoppas att polisens nya instrument ska minska problemen.

– Jag hoppas att de tycker att det är onödiga pengar att lägga på att spela musik. Det finns många sätt att undvika det på, man kan till exempel veva upp rutorna och behålla musiken i bilen. Sen finns det ju de som har baslådor som dundrar ändå, säger han.

Precis som med fortkörningar och lagen om bilbälte räknas varje tillfälle som en ny förseelse och samma person kan alltså få böter flera gånger samma kväll. 

Gäller den nya lagen även för glassbilen?

– Givetvis inte. Hur ska man annars veta att glassbilen kommer? Vi gör flera liknade undantag, exempelvis när postbilen kör på trottoaren, säger Håkan Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!