Polisen efter Carins insats: "Civilkurage"

Tjuven åkte fast – tack vare Carin Myhrs modiga insats. Nu har Vimmerby Tidning kollat vad polisen tycker om veckans dramatiska händelse.

"Det var ett rådigt ingripande och ett exempel på civilkurage, vilket det inte finns gott om idag", säger Håkan Karlsson om Carin Myhrs insats i måndags.

"Det var ett rådigt ingripande och ett exempel på civilkurage, vilket det inte finns gott om idag", säger Håkan Karlsson om Carin Myhrs insats i måndags.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-04-27 14:30

Det var i måndags eftermiddag som det var inne en man i 40-årsåldern på Ica Supermarket. Han plockade bland annat på sig öl, godis och kakor innan han lämnade butiken.

Carin Myhr på Ica såg vad som hände och hängde efter. Det blev startskottet på en händelserik timme – där mannen delade ut både knuffar och verbala hot.

– Man var lite skraj. Jag är ändå tjej, om man får säga så. Samtidigt pumpade adrenalinet och jag ville inte ge mig. Rätt ska vara rätt, sa hon efter jakten.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet och det är många som har hyllat Carin Myhrs insats.

Kommunpolisen Håkan Karlsson säger så här:

– Det var ett rådigt ingripande och ett exempel på civilkurage, vilket det inte finns gott om idag. Men man ska tänka på att det är inte helt ofarligt och man bör tänka efter lite innan man förhindrar ett pågående brott. Den här typen var inte riktigt rumsren.

Poliskollegan Ulf Gollungberg är inne på samma linje:

– Om man känner sig trygg med situationen är det förstås bra med ett rådigt ingripande, men det är ingenting som man är skyldig till. Det är upp till var och en att bedöma. Det är viktigt att hålla avstånd och absolut inte riskera sin egen hälsa.

– Jag kan inte svara på hur dialogen med ledningscentralen var i just det här enskilda fallet, men generellt är polisens uppmaning att avbryta jakten om det blir otäckt.

undefined
Den misstänkte gärningsmannen stoppade ner varor i en ryggsäck. Genrebild.

Med jämna mellanrum förekommer det att butiksanställda följer efter misstänkta tjuvar och kräver att få tillbaka stöldgodset.  

– I regel går det bra. Det kan förekomma en del hot och knuffar, precis som i måndags, men det brukar stanna där. De som är inne i butiken och stjäl vill ju komma undan. Jag har aldrig varit med om att det har hänt något allvarligt. Men man måste självklart vara försiktig och tänka sig för i varje enskilt fall, säger Ulf Gollungberg.  

Måndagens jakt genom centrala Vimmerby slutade med att polisen kunde omhänderta tjuven – vilket troligtvis inte hade varit möjligt utan Carin Myhr. Dessutom var det ytterligare några Vimmerbybor som hjälpte till när mannen sprang runt och gömde sig.  

Han är nu misstänkt för rån i motvärnsfall, samt för två fall av ringa stöld som skedde i Västervik samma dag. Även där stals det öl och tilltugg.  

Mannen är sedan tidigare känd av polisen "för liknande brottslighet". 

Carin Myhrs insats i måndags har fått stor uppmärksamhet.
Carin Myhrs insats i måndags har fått stor uppmärksamhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!