Polisen: "Gå inte till torget och skjut fyrverkerier"

De som på nyår går och fyrar av raketer vid Stora torget i Vimmerby riskerar att göra sig skyldig till brott mot ordningslagen. "Det finns bättre ställen med större ytor och där risken för olyckor är mindre", säger kommunpolis Håkan Karlsson.

"Jag vill uppman folk att tänka till. Vill man skjuta fyrverkerier finns det många bättre ställen än Stora torget där det är förbud", säger polis Håkan Karlsson.

"Jag vill uppman folk att tänka till. Vill man skjuta fyrverkerier finns det många bättre ställen än Stora torget där det är förbud", säger polis Håkan Karlsson.

Foto: Sofie Olsson/Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-12-29 21:00

Det är endast tre gånger per år som det är tillåtet att smälla av fyrverkerier i Vimmerby utan att först ha sökt tillstånd hos polisen, påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton. Under de dagarna är det fritt fram från klockan 18 till en timme efter tolvslaget. Däremot inte var som helst.

– Stora torget och avgränsade gator är det förbud på. Man får inte heller skjuta närmare än 100 meter från hälsocentralen, äldreboenden och liknande, berättar Håkan Karlsson.

– Det värsta är att folk vet om att det är förbjudet på torget men går dit ändå. Jag förstår att folk vill samlas på ett område inom gångavstånd men det finns många andra platser att välja på. Just vid torget är det tättbebyggt och med en stor folksamling så blir det ännu farligare.

Eftersom det ofta är alkohol inblandat vid nyår menar Håkan Karlsson att det gäller att tänka efter en extra gång vid hanteringen av fyrverkerierna.

– Ibland tänker folk inte riktigt på hur de riktar fyrverkerierna. Det är bara att hoppas på att rakterna går upp i himlen. Det har hänt att de hamnat inomhus och då är risk för brand överhängande. Risken att man klantar till det är större när man inte är nykter. Gå absolut inte fram till en raket som inte exploderat utan lämna den där den är tills att risken minimerat.

undefined
"Jag vill uppman folk att tänka till. Vill man skjuta fyrverkerier finns det många bättre ställen än Stora torget där det är förbud", säger polis Håkan Karlsson.

Den som inte respekterar förbuden riskerar att bryta mot ordningslagen.

– Det kan bli brott mot ordningslagen om man inte håller sig inom ramarna. Det har hänt att vi tagit folk för det. Bland annat när det sköts i närheten av sjukhuset.  Så om man vill skjuta raketer vill jag bara uppmana till att tänka till vart man går. Ett bra ställe är till exempel Ceos där det finns stora ytor.

Vad kan ni göra åt att det skjuts fyrverkerier vid torget?

– Det är inte lätt, vi ska sköta ordningshållningen i Hultsfred och många andra ställen också. Vi får bara försöka uppmana folk att hålla på bestämmelserna. Tyvärr händer det andra saker på nyårsafton också som gör att vi kanske inte kan vara på plats men vi försöker ju självklart. Normalt sett är nyår en utehelg men med restriktionerna kanske det inte blir så i år. Däremot är det ingen garanti för att det blir lugnare utan det kanske blir hemmafester istället och 23.50 ska alla ut ge sig ut. 

Fyrverkerier inför nyår

Du ska ha fyllt 18 år för att köpa, inneha och använda fyrverkerier. Fyrverkerier som polisen anträffar hos personer under 18 år kommer att beslagtas och förstöras.

Smällare och fyrverkerier med knall som främsta effekt är som huvudregel förbjudna och får inte användas eller säljas utan särskilda tillstånd.

Många kommuner har lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras.

Ofta krävs det tillstånd från polisen för att hantera fyrverkerier.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!