Polisen vädjar om tips

Aldrig har det varit så tätt mellan villainbrotten i Vimmerby som den här hösten. Hittills i år har 26 villor i kommunen haft ovälkommet besök. Polisen kommer nu att tillsätta en insatsgrupp som ska kartlägga inbrotten och samarbeta med distrikten i grannkommunerna. - Vi har tyvärr inte så mycket på fötterna och måste få in tips och iakttagelser för att komma någon vart, säger Håkan Karlsson, teamchef vid Vimmerbypolisen.

Vimmerby2009-11-28 05:05


Så mörk inbrottsstatistik som den här hösten bjudit på kan inte Håkan Karlsson, teamchef vid Vimmerbypolisen, dra sig till minnes att han upplevt tidigare. Som en jämförelse var det totalt 5 villainbrott under hela 2007, elva i fjol. Hittills i år 26 villainbrott, varav närmare hälften inträffat mellan 19 september och 12 november.
- Det har gått i vågor genom åren, men nu går nog de flesta villaägare på tårna. Vi märker det på våra möten med Grannsamverkan dit det kommer mer folk än vanligt. Oron ligger i luften.
Håkan Karlsson är orubblig i sin tro på Grannsamverkan, där devisen är "se och synas". Men det finns de som tycker att alltför stort ansvar läggs över på den enskilda individen och att det finns en risk att polisens resurser urholkas i takt med att exempelvis Grannsamverkanarbetet förstärks.
- Det sambandet finns inte. Resursen vi har i Grannsamverkan kan aldrig vägas upp med fler poliser. Dessutom har vi aldrig varit så många poliser i Kalmar län som nu. Varje kvällspass har vi patruller i tjänst i vårt område, minst en, ofta 2-3, men jag vet inte hur många poliser vi skulle behöva ha för att förhindra villainbrott.
Håkan Karlsson tycker inte att det är så enkelt som att dra likhetstecken mellan fler synliga poliser och färre brott.
- Visst ska vi jobba förebyggande, men hur det fungerar beror på vilken typ av brottslighet vi pratar om. Finns vi på Harrys en kväll kan vi med vår blotta närvaro förhindra brott på en potentiell brottsplats. Men det är inte lika enkelt att förhindra villainbrott bara genom att vi ställer oss på en gata i norra Vimmerby, där de flesta villainbrotten skett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om