Polisens nya vapen i trafiken

De nya ANPR-kamerorna läser blixtsnabbt av din nummerplåt och hjälper polisen att sålla ut bilar som ska stoppas. Polisen i Västervik och Oskarshamn har redan en bil vardera med den nya utrustningen och snart är det Vimmerbypolisens tur.
- Nästa bil vi får har ANPR-kamera, men om det blir före sommaren vet jag inte. Det blir ett bra hjälpmedel för oss - efter att skattemärket på registreringsskyltarna togs bort har det varit svårt för oss att enkelt avgöra om bilar är okej, säger Håkan Karlsson, polisen i Vimmerby.

Nytt vapen hittar vägarnas brottslingar. ANPR-kameran visar omedelbart om fordonet är oskattat, efterlyst, avställt eller belagt med körförbud. Foto: Scanpix

Nytt vapen hittar vägarnas brottslingar. ANPR-kameran visar omedelbart om fordonet är oskattat, efterlyst, avställt eller belagt med körförbud. Foto: Scanpix

Foto:

Vimmerby2015-02-26 07:40


Nu har polisen ett nytt verktyg för att stoppa avställda, bristfälliga och efterlysta bilar. De nya kamerorna, som monteras i framrutan på polisbilen, läser blixtsnabbt av registreringsskyltarna på fordon och numret matchas med Vägtrafikregistret och registret för efterlysta fordon.
När ett bristfälligt fordon dyker upp talar systemet om det med en ljudsignal och med information om fordonet på polisbilens pekskärm. Vid en träff kan fordonet stoppas för kontroll.

"Nästa bil"
Efter test i elva polisbilar i olika delar av landet har Rikspolisstyrelsen utvecklat utrustningen och nu monteras de så kallade ANPR-kamerorna i ungefär 100 befintliga polisbilar i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om