Politiker frågades ut

De äldre blir fler och äldre. Kommunens ekonomi är kärv. Frågorna var många om hur äldreomsorgen ska klaras. Pensionärerna var inte nöjda med politikernas svar. Flera gånger höjdes krav på tydligare besked.- Hur ska ni prioritera, är äldreomsorgen fredad när ni ska spika budgeten för 2011? , sade KG Andersson.

Politikerpanelen och pensionärerna nådde inte riktigt till varandra med frågorna och svaren vid debatten om äldreomsorgen i Vimmerby kommun.

Politikerpanelen och pensionärerna nådde inte riktigt till varandra med frågorna och svaren vid debatten om äldreomsorgen i Vimmerby kommun.

Foto:

Vimmerby2010-08-20 06:16


Även Göran Schultz påpekade flera gånger att politikerna var otydliga i sina mer visionära svar på pensionärernas frågor.
Den första övergripande frågan riktade in sig på hur kommunen ska klara utmaningen att ge äldreomsorg till allt fler äldre i en tid när ekonomin är mer än ansträngd.
Politikerna är i stort sett överens, åtminstone i de grundläggande och nära perspektiven. Fler i jobb ger mer skatteintäkter. Både moderater, kristdemokrater och socialdemokrater tror också att det går att hämta pengar i ny organisation av lokalvården, en samlad kostorganisation, effektivare IT-stöd och annan administrativ verksamhet.

Skattehöjning
Men en tydlig skiljelinje finns. De rödgröna är inte främmande för en skattehöjning om det skulle visa sig nödvändigt för att klara äldreomsorgen.
- Det är en sista utväg, men kan bli aktuellt om vi behöver det för att klara omsorgen, sade Krister Segergren, miljöpartiet som också ifrågasätter om gratis parkering och en handellots är viktigare än omsorg.
- Jag tror att Vimmerbyborna ställer upp på 50 öre till i skatt för omsorgens skull, sade Eva Berglund, s.
Även vänsterns Liselott Bertilsson klargjorde att bra omsorg måste finnas och måste få kosta.
- De gamla som behöver omsorgen har betalat för det, och inte för skattesänkningar för de som jobbar, köper städhjälp eller för vinstpengar i privata fickor, sade hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om