Politiker frias från krav

Politikerna som fattade beslutet om borgen som kostade kommunen 1,5 miljon kronor i förlust frias från kravet på skadestånd.Det är vad vår tidning erfar kärnan i den utredning som läggs fram för kommunstyrelsen vid ett extra sammanträde på tisdag.

Vimmerby2005-08-20 04:14

Det är framför allt juridiska svårigheter och tveksamheter om kommunen, genom det egna bolaget Vimmerby kommun Förvaltning AB, kan vinna en eventuell rättstvist som gör att den parlamentariska utredningsgruppen föreslår att de fem politikerna och den dåvarande vd:n i bolaget ska frias från skadeståndskravet.
Det var i slutet av 2003 som det uppdagades att det kommunala bolaget, Vimmerby kommun Förvaltning AB hade gått i borgen för Storebro Ventures AB för ett lån på 1,5 miljoner kronor.
Storebroföretaget gick i konkurs i september samma år, och det var först när banken krävde det kommunala bolaget på borgenssumman som åtagandet blev allmänt känt utanför styrelsen.
Det visades sig också att protokoll från styrelsemöten där beslutets tagits saknades.

Tvingades avgå
När revisorerna i mars 2004 lade fram det kommunala bolagets årsredovisning för 2003 innehöll den en erinran, och ett krav på vidare utredning av borgenaffären.
Den erinran tvingade tre av ledamöterna i styrelsen att avgå. Det var Leif Larsson, Inge Schultz och Eva Berglund, som samtliga tre suttit med också i den gamla styrelsen som fattade borgensbeslutet, och eftersom den nya styrelsen fick i uppdrag att utreda den gamla blev deras styrelsepositioner omöjliga.
Den nya styrelsen gav senare en oberoende revisor i Stockholm, Thomas Hallgren, i uppdrag att granska hela historien.
Han kom fram till att det inte förelåg något brottsligt, men ansåg samtidigt att styrelsen borde överväga att rikta ett krav på skadestånd mot så väl bolagets före detta vd, Christer Johansson, samt de fem ledamöterna i styrelse, förutom de tre tidigare nämnda också Tomas Peterson och Bo Svensson.
Thomas Hallgren ansåg att det fanns skäl att deras oaktsamhet orsakat bolaget skada på 1,5 miljon kronor.
Med den utredningen i handen gick bolagsstyrelsen till ägarna, det vill säga kommunfullmäktige, för att fråga om råd; vad gör vi nu?
Den frågan bollades senare vidare till kommunstyrelsen.
Kommunstyrelsen utsåg i sin tur den parlamentariska utredningsgrupp som arbetat med frågan och som på tisdag lägger fram sitt ställningstagande till kommunstyrelsen, så att kommunfullmäktige kan ta ställning till det om en dryg vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om