Politiker och förvaltningschef frias

Förre ordföranden i barn- och ungdomsnämnden Krister Torenfält, C, och förre förvaltningschefen Sten-Olof Svensson frias helt från misstankarna om arbetsmiljöbrott. Göta Hovrätt tar inte upp målet till prövning. Därmed står den friande domen från tingsrätten fast.

Vimmerby2011-10-12 06:18

De båda kommunala företrädarna åtalades hösten 2009 för arbetsmiljöbrott. Åtalet bottnade i en arbetsplatsolycka där en elev på Båtbyggarskolan i Storebro skadade sig allvarligt i händerna när han gjorde sin praktik på ett företag i Kalmar 2007.
Åklagaren ställde nämndens ordförande och förvaltningschefen som ytterst ansvariga för de brister som fanns i kommunens rutiner för att kontrollera arbetsmiljön på företag där elever förlade sin praktik.
Tingsrätten ansåg emellertid inte att de kunde åläggas det ansvaret.
Rätten konstaterade att kommunens delegationsordning vid den här tiden var otydlig, men hänvisar särskilt till nämndens reglemente som gällde vid tiden för olyckan och i det dokumentet regleras inget ansvar för arbetsmiljöfrågor.
Därmed friade rätten de båda åtalade från arbetsmiljöbrott och också från skadeståndskravet, som den skadade eleven krävt att de båda kommunala företrädarna tillsammans med företagaren skulle betala till honom på sammanlagt 75 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om