I torsdags kväll höll Företagarna en valbar med partiernas toppkandidater i kommunvalet. Det blev en spänstig och stundtals aggressiv debatt där klara skiljelinjer framkom i en rad frågor.
Mycket kom att handla om kommunalrådet Micael Glennfalk, som säkert var nära hälften av de åtta ledamöternas totala talartid.
Debatten gick till som så att Marcus Alsér kom med ett påstående och ledamöterna fick sedan markera sin ståndpunkt genom att positionera sig längs en linje. Var man för påståendet ställde man sig längst ut åt ena hållet, var man emot ställde man sig längt ut åt andra hållet. Den ambivalente fick hålla sig i mitten.
"Lika konkurrens för alla"
Första påståendet handlade om offentliga upphandlingar, och där var alla åtta ledamöter överens om att upphandlingar ska styckas upp för att öka möjligheterna för små och lokala företag.
- Socialdemokraterna vill även ställa krav på kollektivavtal eller kollektivliknande avtal, sa Helen Nilsson (S).
- Vi ska följa EU:s regler om arbetsmiljö, men ställer vi krav på kollektivavtal utesluter vi mängder med små företag, sa Micael Glennfalk.
- Vi ska ha tydliga upphandlingar och tydliga krav som gynnar lokala företag, menade Folkpartiets Mari Sellin.
- Nej. Konkurrensen ska vara lika för alla. Vi ska inte gynna någon. Däremot ska vi ge lokala företag möjlighet att lägga anbud och då stycker vi upp upphandlingararna. Moderaterna är för fri handel. Vi kan inte vara med i EU och sedan ha en protektionistisk gräns runt Vimmerby, svarade Glennfalk.
- I de nya direktiven har gränsen för direktupphandling höjts och det tror vi kan gynna lokala företag. Det är svårt att få lokala leverantörer när upphandlingen är central, sa Lars Johansson (V).
"En stor kostnad"
Nästa påstående handlade om Krönsmon och industrimarker. Moderaterna och Centerpartiet var mest för. Vänsterpartiet och Miljöpartiet mest emot.
- Det är en stor kostnad och pengarna kommer att ligga ute i kanske 40 år. Det kommer att belasta den kommunala verksamheten och skola och omsorg ska komma först, sa Lars Johannson (V).
- Vi får inga pengar till kärnverksamheterna om det inte finns några jobb. Det är oerhört viktigt, sa Elisabeth Lago Nilsson (KD).
- Det blev en stor investering, men vi tror att den är bra för Vimmerby, sa Per-Åke Svensson.
- Industrimarker är en hygienfaktor för en kommun. Att inte ha det är som att en restaurang inte skulle ha en toalett, sa Glennfalk.
Folkpartiet och Centerpartiet vill se mer marknadsföring av tomterna.
- Där kunde vi göra mycket mer, men det krävs mer resurser till näringslivsenheten, hävdade Per-Åke Svensson.
- Vi kan inte marknadsföra något som 290 kommuner har. Istället ska vi skapa attraktionskraft och ha något att erbjuda när vi väl har någon på kroken. Men vi vill skapa en marknadsavdelning under nästa mandatperiod, tyckte Glennfalk.
- Det är även viktigt att vi värnar de företag som redan finns här och stöttar dem så att de kan expandera, sa Helen Nilsson.
Politikerna i sina positioner
Ordet var fritt - men det mesta handlade om kommunalrådet Micael Glennfalk (M) i Företagarnas debatt inför valet.- Vi kan inte ha en protektionistisk gräns runt Vimmerby, sa han bland annat.
För eller emot? Politikerna fick manifestera sin åsikt genom att placera sig utefter en linje. Här är de flesta för att satsa mer på marknadsföring av industritomterna. Från vänster: Mari Sellin (FP), Sandor Högye (SD), Caroline Axelsson (MP), Helen Nilsson (S), Elisabeth Lago Nilsson (KD), Micael Glennfalk (M), Lars Johansson (V) och Per-Åke Svensson (C).
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!