Politikerna oense om sina löner

Politikerna kommer inte överens om sina egna löner. I höst kan Alliansen rösta igenom sitt förslag. Och sedan kan det rivas upp om Socialdemokraterna vinner valet. - Som jag ser det finns det ingen öppning för att vi ska komma överens, säger revisions- och demokratiberedningens ordförande Ingela Nilsson Nachtweij (C).

...och Annika Högberg (S) är inte överens om politikernas arvoden för nästa mandatperiod. Ett blocköverskridande beslut är nu uteslutet.

...och Annika Högberg (S) är inte överens om politikernas arvoden för nästa mandatperiod. Ett blocköverskridande beslut är nu uteslutet.

Foto:

Vimmerby2014-07-16 06:39


Processen för nya arvodesregler för politikerna har varit farsartad. Slutet kan bli ännu värre. Blocken kommer inte överens - och höstens val kommer att avgöra vilken ersättning politikerna får.
- Blir det majoritetsskifte kan vårt beslut i september rivas upp i oktober, säger Ingela Nilsson Nachtweij, ordförande i RDB.
- Det kan säkert bli så att den sittande majoriteten klubbar igenom något som den nya majoriteten gör om. Vi går för att vinna valet och i grund och botten tror jag att många tycker att vi har ett bra förslag, säger Annica Högberg, Socialdemokraternas ledamot.

Rivs upp?
För ungefär två år sedan fick RDB i uppdrag att ta fram nya arvodesregler för politikerna som gäller under kommande mandatperiod, 2015-2018. Vid två tillfällen har ärendet varit upp i fullmäktige, men båda gångerna har det slutat med återremiss. Senaste gången ärendet var uppe, i slutet av juni, fanns det brister i Alliansens förslag där flera siffror helt enkelt inte stämde.
Allianspartierna i Vimmerby ska nu ta fram ett nytt förslag under augusti månad, men förhoppningen om ett blocköverskridande beslut har båda sidorna fått ge upp.
Följden blir att Alliansen kan rösta igenom sitt ännu ofärdiga förslag i fullmäktigesammanträdet i september - ett beslut som Socialdemokraterna sedan kan riva upp om valresultatet innebär ett majoritetsskifte.
- Det kan bli knasigt vid ett majoritetsskifte. Som jag ser det finns det ingen öppning för att vi ska komma överens. Socialdemokraterna vill ha ett all inclusive-upplägg och två politiker i presidierna. Men i de tunga nämnderna behöver man vara tre, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om