Tillsammans med vård, omsorg och skola och kommunens ekonomi är underhållet av gator och snöröjningen viktiga frågor för väljare Vimmerby Tidning mött på stan.
Gatuchefen Roger Lindell berättar att asfalteringen som gjorts nyligen blev möjlig tack vare ett extra anslag på sex miljoner utöver de två som fanns i årets budget för gatuunderhåll. I planen för nästa år och framåt ligger anslaget på tre miljoner.
– Vi kommer att behöva mer än så för att hålla efter på fler ställen. Nu har vi bara tagit de mest trafikerade gatorna med sämst skick, säger han.
Hur tänker då politikerna om gatorna några dagar före valet?
– Vi kan inte ligga på åtta miljoner som i år, men vi behöver en viss nivå och går det omdisponera ska vi göra det, säger Ola Gustafsson (KD) ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott.
Jacob Käll (C) instämmer:
– Det är viktigt och det ser ju bra ut när det är nyasfalterat. Men vi har inga mer pengar att skjuta till så det ställs mot bemanning, löner och sånt.
– Framför allt behövs det bättre planering så inte nylagda gator grävs upp igen. Jag blir orolig när jag redan ser markeringar på nyasfalterade Sevedegatan, säger Helen Nilsson (S).
Niklas Gustafsson (M) anser också att det behövs mer pengar framöver.
– Annars riskerar vi hamna mer efter med underhållet.
Det anser även Lars Johansson (V) och Jimmy Rödin (SD).
Men ingen pekar på några konkreta pengar att öka på gatuunderhållet med.
Enligt gatuchef Roger Lindell behöver snöbudgeten öka med 200 000 kronor för att ligga i fas med snittet för de senaste fem åren på 1 150 000.
Politikerna hänvisar till att snöröjningen styrs av tidigare beslutade regler.
– Snöar det så måste det röjas, men allt kan inte röjas på en gång, säger Ola Gustafsson och hänvisar till turordningen skolor, gång- och cykelvägar, resecentrum och räddningstjänst i första hand. Därefter övriga gator och vägar
Flera av partierna är öppna för att ändra på grundreglerna.
– Det behövs en översyn av tider när det röjs. Kan man röja innan morgontrafiken tror jag man kan tjäna på det, säger Niklas Gustafsson.
Jimmy Rödin instämmer i det.
S och V är också öppna för ändringar.
– Behövs ny regler får man besluta om det, säger Helen Nilsson.
– Samtidigt kan inte all personal jobba natt, säger Lars Johansson.