Politikerna vädrade känslorna

Skolan i Pelarne och förskolan i Locknevi riskerar att läggas ned nästa år. Samtidigt är politikerna oense om hur mycket pengar det går åt till driften av Näs i Vimmerby.

Vimmerby2007-06-27 06:54

Det förslag till budgetramar som kommunfullmäktige ställt sig bakom är så bräckligt att till och med kommunalrådet Carl-Axel Centerstig, c, under debatten flaggade för att det kan komma att omprövas redan i augusti.
- Då kommer nästa prognos för den kommunala ekonomin kommer i augusti, då avgörs det om vi måste ändra i ramarna, sade han.
Det är framför allt kostnaderna för det höga löneavtalet med Kommunal som fått budgetarbetet att kantra mot slutet. Bara det kostar Vimmerby runt fem miljoner mer än beräknat.
- Det slår direkt mot ekonomin och verksamheten, men de kommunal anställda är samtidigt värda en lön de kan leva på, sa Tomas Peterson, m.
Budgetförslaget är nu så snävt att det i princip ligger på ett nollresultat.
Politikerna är överens om de stora tagen, om mera pengar till kollektivtrafik, om pengar till allaktivitetshuset som ska öppna under början av nästa år, om gymnasiet. Men det finns också några skiljelinjer. För en gångs skull är det vänsteroppositionen som vill hålla ner kostnaderna något jämfört med alliansens förslag.
Näs är ett exempel. Där anslår alliansen max tre miljoner för att säkra driften. Sossarna och vänstern vill också att kommunen garanterar driften nu när projekttiden går ut.
- Ingen vet vad det kostar, därför tycker vi att det räcker att anslå en miljon så länge, motiverar Jan Henriksson, s.
Både Carl-Axel Centerstig, c, och Tomas Peterson, m, kritiserar sosseledningen för att de är med om enigheten att pengarna behövs när de sitter i styrelsen för det kommunala bolag som ansvarar för Näs, men skiljer ut sig när fullmäktige ska anslå pengar.
- Det blir en osäkerhet om vad ni egentligen vill.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om