Halva mandatperioden har gått – regionpolitikerna summerar läget

Varför måste Vimmerby- och Hultsfredsborna ligga med varandra oftare, och varför är tandvårdsköerna så långa? Många frågor och många svar blev det när Vimmerby Tidning satte sig ner med regiontopparna på onsdagen.

Lena Granath (V), Angelica Katsanidou (S) och Karin Helmersson (C) besökte Astrid Lindgrens värld. "Maten lyfter ett sådant här tillfälle, raggmunken vi åt igår är en favorit", säger Lena Granath.

Lena Granath (V), Angelica Katsanidou (S) och Karin Helmersson (C) besökte Astrid Lindgrens värld. "Maten lyfter ett sådant här tillfälle, raggmunken vi åt igår är en favorit", säger Lena Granath.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2025-02-06 06:00

Regionens toppolitiker Lena Granath (V), Angelica Katsanidou (S) och Karin Helmersson (C) besökte Astrid Lindgrens Värld på tisdagen och onsdagen, för att tillsammans med fullmäktigegrupperna prata ihop sig och staka ut vägen.

Vimmerby Tidning träffade makthavar-trion för att ta pulsen på läget och bland annat reda ut hur situationen med Stångådalsbanan ser ut just nu. 

– Vi har passerat drygt halva mandatperioden och samarbetet som våra tre partier gick in i efter valet 2022 är nytt. Vi vill känna av vart vi är på väg och hur åren har gått. Vi har ett världsläge och en utmanade ekonomi att ta hänsyn till, det finns saker att hantera hela tiden, säger Angelica Katsanidou (S).

När majoriteten bildades efter valet stakade man ut sex stycken fokusområden: ekonomi, tillgänglighet, nära vård, medarbetarna, grön omställning samt att hela länet ska leva och utvecklas. Trots att det inte va särskilt länge sedan som man antog den regionplan och budget som gäller just nu har man redan påbörjat arbetet med nästa.

– Det har vi haft med oss hela tiden och vi kommer att fortsätta ha samma fokus fram till mandatperiodens slut. Riktlinjerna som vi har påbörjat arbetet med de här dagarna ligger till grund för den sista beslutade budgeten som vi tar i höst, när det är dags för budgeten som kommer därefter har det ju varit ett val emellan, säger S-politikern.

undefined
Från vänster: Lena Granath (V), Angelica Katsanidou (S) och Karin Helmersson (C). "Vi tycker det är trevligt att man får vara här och få se den här jättefina anläggningen som man har satsat på", säger Karin Helmersson om Astrid Lindgrens värld.

Tittar man på ekonomin så gick regionen in 2024 med ett prognostiserat underskott på drygt 400 miljoner

– Och nu när vi är framme vid bokslut så landar vi på ett underskott på 35 miljoner. Det har hänt mycket i våra verksamheter men vi har ändå valt att jobba på ett långsiktigt sätt och inte ta bort en massa verksamheter, det får inte bli en kissa i byxan-effekt, säger Angelica Katsanidou (S).

En av de stora utmaningarna för regionen, förutom ekonomin, är den demografiska, och hur man ska upprätthålla den hälso- och sjukvård man har idag.

– Det vi ser nu och som verkligen har slagit till med väldigt tydlighet är ju befolkningssiffrorna. Vi har haft det kämpigt och det kommer att bli ännu tuffare, vilket kommer påverka länets kommuner jättemycket. Det är en tydlig fråga som vi måste ha fokus på. Det finns beräkningar då på att länet skulle kunna minska befolkningen med 4000 invånare till 2035, säger Karin Helmersson (C).

Hur jobbar ni med den frågan?

– Haha, vi säger till folk att de ska ligga med varandra mer, säger Angelica Katsanidou (S) och fortsätter:

– Men sen behöver vi ju också marknadsföra länet givetvis och där tror jag att vi som politiker har ett jättestort ansvar i att inte trycka på ännu mer kring oron. Många som kanske ska bilda familj och så vidare upplever idag en stor oro för hur ska det gå framåt.

Rekrytering och utbildningar är också viktiga frågor på temat, menar alla tre. 

– Man behöver inte flytta till storstan för att få jobb utan man ska kunna kombinera det med ett bra boende i vårt län. Det är sådant som vi behöver utveckla ännu mer, och samtidigt hur vi får ännu fler etableringar inom näringslivet, säger Karin Helmersson (C).

undefined
Karin Helmersson (C) är regionråd med ansvar för regional utveckling, kultur, bildning och kollektivtrafik

Sammantaget är majoriteten nöjda med vad man åstadkommit halvvägs in i mandatperioden, men framåt finns flera olika utmaningar som kan påverka vardagen i både Vimmerby och Hultsfred. En punkt är oroligheterna inom ambulansverksamheten.

– Det är ju på verksamhetsnivå men man tittar på om man kan tillskapa pooltjänster och så vidare, just för att det är svårrekryterat. Kanske är man inte på den exakta fysiska verksamheten alla sina arbetsdagar eller alla sina veckor om året, vi behöver jobba med flexibla lösningar. Men det är absolut inte löst än, säger Karin Helmersson (C). 

– Som exempel så har vi ju våra sjukhus, där vi har vi har bemanningsenheter för att lösa bemanningssituationen. Det skulle kunna vara att man är anställd inom ambulansverksamheten och har sin har sin arbetsplats utefter var behovet finns. Det kanske inte är så att man bor på Norra Öland och ska bemanna i norra Västervik, men att man i alla fall ser till helheten på ett annat sätt, säger Lena Granath (V).

När kan en sådan lösning vara på plats?

– Det vågar jag inte säga, det är ett pågående arbete och det arbetas med det väldigt intensivt. Om man ska ta upp en fråga till så är ju det att vi nu jobbar med Oskarshamns sjukhus, där Hultsfred ingår i upptagningsområdet, säger Karin Helmersson (C). 

– Vi ska helt enkelt att ställa om till framtidens hälso- och sjukvård. Oskarshamns sjukhus ska få ett nära vårds-koncept som innebär att den som är gammal och sjuk eller ofta åker till akuten istället ska kunna komma upp på avdelningen direkt, istället för att sitta på akuten i timtal. Vi har tagit beslutet och nu är arbetsgrupper igång. Det blir ju en stor förändring för de här kommunerna och nu testar vi detta, vi vet att både Västervik och Kalmar kommer att vilja se hur det funkar och om de kan ta efter, säger Angelica Katsanidou (S).

undefined
Angelica Katsanidou, socialdemokratiskt regionråd med ansvar för regionövergripande frågor och ekonomi.

Vi har årslånga köer till folktandvården. Hur ser ni på det?

– Vi vet ju att det här är utmanande på sina håll och det är ju inte optimalt. Jag vet att man försöker jobba i fatt det här genom att ta in lite olika yrkeskategorier men även genom att ha helgöppet och så vidare. Problemet är rekryteringen av framförallt tandläkare och här jobbas det ju intensivt. Vi försöker ta emot ifrån utbildning så mycket vi bara kan och det handlar om att skapa attraktiva arbetsplatser, säger Angelica Katsanidou (S).

Hur är läget med den omdiskuterade Stångådalsbanan just nu?

– Det är inte så överdrivet att säga att det är den frågan jag lägger mest tid på. Det sista kan man väl säga är att för två veckor sedan så mötte våra tjänstepersoner Trafikverket centralt, och de säger ju fortfarande att de har ett uppdrag att Stångådalsbanan ska nå stambanan. Man säger inte att man ska nå stationsläget, vilket man kan notera här. Arbetet pågår och vi har skrivit två brev till infrastrukturministern Tomas Eneroth, säger Karin Helmersson (C).

undefined
Lena Granath (V) är regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård (psykiatri), brukarråd samt personalfrågor

Frågan handlar alltså om att Tjust- och Stångådalsbanan i framtiden föreslås ha Tannefors norra, som slutstation i Linköping, och alltså inte ansluta till centralstationen som planeras i samband med bygget av Ostlänken.

– Att vår bana skulle klippas av innan man når Linköpings station, alla tror att det är ett skämt, säger Karin Helmersson (C).

– Man kan säga att det är otroligt sorgligt att vi ska behöva lägga så mycket kraft och energi på någonting som borde vara så uppenbart för staten att ta ett ansvar kring, inte minst utifrån ett beredskapsperspektiv. Vi ligger ändå utmed kusten och man kan ju tänka att det borde vara någon form av skyddszon. Så är det otroligt frustrerande att vi ständigt och jämnt hamnar här. Utifrån ministerns ständiga propagerande inför att hela landet ska leva så ser vi faktiskt noll av det när det gäller infrastrukturen. Vi är trötta på att vara en vit fläck och järnvägen fyller verkligen en viktig funktion, säger Angelica Katsanidou (S).

– Det sker ett ständigt påverkansarbetet i alla led, gentemot kommunerna och regionerna. Men med tanke på den här vita fläcken som har varit en del av vårt län under väldigt lång tid vad det gäller infrastruktursatsningar så känns det ju lite mörkt, och det gör ju inte det bättre för befolkningssiffran heller om man säger så. Å andra sidan kanske man förökar sig mer när man inte kan ta sig ut, säger Lena Granath (V).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!