Tidigare KSO gör politisk comeback – i ett annat parti

Ett tidigare kommunalråd i Vimmerby gör comeback i kommunpolitiken. Men inte för sitt tidigare parti centern. Per-Åke Svensson kandiderar nu för moderaterna.

Per-Åke Svensson, tidigare kommunalråd för centern, gör politisk comeback. Men inte i sitt gamla parti. "Det drog inte åt grönt den här gången", säger han.

Per-Åke Svensson, tidigare kommunalråd för centern, gör politisk comeback. Men inte i sitt gamla parti. "Det drog inte åt grönt den här gången", säger han.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-12-28 10:29

– Det drog inte åt grönt den här gången och jag tycker moderaterna haft en stabil hållning genom de kriser kommunen genomlevt, säger han och bekräftar att han är medlem i moderaterna i Vimmerby sen några veckor tillbaka och är beredd att ta uppdrag i kommunpolitiken.

– Kan jag tillföra något så gör jag det, men jag har inga ambitioner om några särskilda uppdrag, säger Per-Åke Svensson.

Det får ändå ses som något av en politisk bomb i kommunen att ett tidigare kommunalråd gör comeback för ett annat parti än det han hade uppdraget för.

Per-Åke Svensson tog över rollen som ordförande i kommunstyrelsen och kommunalråd efter Carl-Axel Centerstig den 1 februari 2010. Elva månader senare lämnade han över till Micael Glennfalk som tog över uppdraget efter storsegern i valet hösten 2010. 

Per-Åke Svensson blev vice ordförande i kommunstyrelsen under hela den mandatperioden.

– Vi samarbetade väldigt bra, Micael och jag, och jag har väl alltid känt mig lite som höger inom centern, säger Per-Åke Svensson.

Våren 2015, ett drygt halvår efter valet 2014 som resulterade i att moderaterna och socialdemokraterna bildade ny majoritet i kommunen valde Per-Åke Svensson att lämna kommunpolitiken helt. 

Han angav ingen egentlig anledning till det då, och vill inte göra det nu heller.

– Det är överspelat och det finns ingen anledning att ta upp nu, säger han.

Han har därmed hållit sig utanför de stora politiska strider och kriser som varit i kommunen. Som till exempel skolstriden och den följande folkomröstningen och arbetsmiljökrisen och den politiska krisen som uppstod 2019 när den nya centerledda majoriteten tillträtt.

Han har inte varit medlem i centern på många år. Men vill ändå engagera sig politiskt igen.

– Det fattas folk i politiken och kan man ska man ställa upp och jag har lite mer tid nu.

Varför blir det moderaterna?

– Det stämmer bättre än centern och jag tycker moderaterna stått stadigt och varit tydliga i de kriser som varit.

Vad har du för ambitioner?

– Kan jag tillföra något gör jag gärna det. Men jag har inga ambitioner om några särskilda poster eller uppdrag.

Moderaternas ledande politiker Marie Nicholson försvinner troligen till riksdagen. Är du beredd att ta vid?

– Jag har inga stora ambitioner och är ödmjuk inför partiet och väljarna.

Men valsedeln till fullmäktige blir det väl?

– Det avgör stämman och sen väljarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!