Populär gräsklippare får eget namn

De är små, tysta och oftast i en grön nyans. Och så heter de kanske Kalle, Frank eller Robin. Det handlar om de självgående robotgräsklipparna.

Christoffer Harrysson använder en maskin för att lägga ner tråden i gräsmattan. 
Foto: Lena Dahlberg

Christoffer Harrysson använder en maskin för att lägga ner tråden i gräsmattan. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Vimmerby2016-05-12 15:02

När försäljningen av robotgräsklippare började ta fart på Motorsport i Vimmerby för fem, sex år sedan handlade det kanske om drygt 20 per säsong. Det här året räknar Daniel Samuelsson, ägare till Motorsport, med att försäljningen blir det tiodubbla.

– Kurvan går verkligen spikrakt uppåt. I många villaområden är det fler än hälften som har en robot till gräsmattan. Jag tror vi kommer installera runt 200 robotar under 2016.

Klarar stora ytor

Det finns många fördelar med de små klipparna, enligt Daniel Samuelsson. De är tysta, efterlämnar inget gräs som måste tas om hand eftersom de klipper nästan hela tiden och sköter sig i stort sett själva.

– Den vanligaste frågan vi får är nog ”Men funkar den verkligen på min gräsmatta?”. Den går bra att ha nästan överallt, det är mycket sällan vi avråder.

Vill kunden köpa till installationsservice är det Christoffer Harrysson som sköter den biten.

– Jag har varit hemma hos kunder som har allt från 50 till 5000 kvadratmeter gräs som ska klippas med robotgräsklippare. Kuperat, trånga passager och upp till 45 procents lutning. Det brukar inte vara några problem.

Är det något som behöver fixas för att underlätta för roboten får kunden ordna med det så kommer jag tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om