Populär verksamhet på Storgatan slår igen

CHG Ateljé och galleri i Vimmerby kommer att slå igen och lämna den centrala lokalen till hösten. Det bekräftar konstnären Ann-Marie Brushane som drivit verksamheten sedan ungefär tre år tillbaka.

Ann-Marie Brushane hänger upp flaggan utanför CHG Galleri och Ateljé på Storgatan i Vimmerby.

Ann-Marie Brushane hänger upp flaggan utanför CHG Galleri och Ateljé på Storgatan i Vimmerby.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2024-05-26 07:00

Galleriet kommer att vara öppet fram till och med den sista oktober och Ann-Marie Brushane säger att man har mängder av utställningar kvar innan det är dags att stänga, bland annat en minnesutställning om det gamla diskoteket Hollandia. 

– Vi är ju pensionärer. Min man slutar snart jobba på Ljunghäll och då blir det en kostnadsfråga med galleriet, som vi ju driver ideellt. Vi kan inte ta ur egen ficka för att roa Vimmerbyborna hur länge som helst, det går inte. Vi skulle kunna ha råd att ha det kvar men det känns lite dumt att lägga pengarna på att andra ska få ställa ut sin konst, säger hon till Vimmerby Tidning.

En hyra på 6 000 kronor per månad och att också betala för all representation blir mycket pengar i längden, menar galleristen, men hon berättar också att antalet besökare inte är en anledning till att man nu stänger. CHG Ateljé och galleri har varit välbesökt genom åren. "Att det skulle bli så uppskattat kunde man ju bara drömma om", sa Brushane i en intervju i början av förra året.

– O ja, vi har haft över 1 000 besökare per år, och det är inte alltid så lätt att få folk att komma och titta på konst. Vi har haft 12-14 konstutställningar här varje år och sedan har vi ju också haft två minnesutställningar per år, säger Ann-Marie Brushane.

undefined
Hästar och ridsport återkommer som motiv i många av Ann-Maries egna tavlor och den sista utställningen i galleriet planerar hon ska bli med hennes egna verk.

Galleristen ser nu fram emot en bra sommar i lokalen på Storgatan och berättar att den sista utställningen som hon planerar kommer att bli den första i sitt slag på CHG Ateljé och galleri.

– Det har varit jätteroligt att kunna ha gjort det här för kommunen och för alla fritidsmålare, även om jag haft ett par etablerade konstnärer som ställt ut här också. Jag har bara visat andras konst och aldrig haft någon egen utställning men ändå har jag sålt egna tavlor eftersom besökare tittat in i ateljén. Jag tänkte därför att jag skulle avsluta med en egen stor utställning där nere, säger hon.

Ann-Marie Brushane säger också att hon har planer på att fortsätta jobba med konstutställningar på ett annat sätt och i en annan skepnad framöver, men riktigt än vill hon inte avslöja exakt vad som händer i höst efter att galleriet stängt. 

– Orken och så finns ju än, och jag är eld och lågor, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!