Populärt: Analog film säljer som aldrig förr

Analog film på rulle har fått en renässans. De unga tycker att det är nytt och roligt att ta bilder på film på gammaldags sätt.

Björn Stridh bland analoga kameror. "Det är helt klart ett uppsving. Det kommer hela tiden nya kunder för att köpa analog film", säger fotograf Björn Stridh som har affären Thornbergs Foto i Vimmerby.

Björn Stridh bland analoga kameror. "Det är helt klart ett uppsving. Det kommer hela tiden nya kunder för att köpa analog film", säger fotograf Björn Stridh som har affären Thornbergs Foto i Vimmerby.

Foto: Sven Vejde

Vimmerby2023-07-31 12:00

– Det är helt klart ett uppsving. Det kommer hela tiden nya kunder för att köpa analog film, säger fotograf Björn Stridh som har affären Thornbergs Foto i Vimmerby.

Bland nya digitala kameror och framförallt en hel vägg med begagnade klassiska analoga kameror av alla kända märken från förr står fotograf Björn Stridh. På disken under en glasskiva går det att skåda sortimentet av både svartvita och färgrullar till analoga kameror. Och tvärtemot vad man kan tro är det mest unga som köper analog film. Det är färgfilm som är den stora grejen. Häromdagen var det en mamma som köpte analog film och laddade kameran med den.

– Jag tror att det som lockar är att det är något helt nytt för dem som vuxit upp i den helt digitala världen, säger Björn Stridh, dessutom går det att välja mellan olika kameror med olika format från halvformat till 6X6 exempelvis. Det blir också ett helt annat utseende på själva bilderna.

undefined
Thornbergs ägare fotograf Björn Stridh.

För att visa vad han menar går vi bak i butiken och han visar upp Eddy van Wessel fotografiers på sin dator från fotografens egna Instagramkonto. Bilder tagna i olika format och med olika kameratyper. Eddy van Wessel fotograferar nästan enbart analogt från Ukraina för Svenska dagbladet. Han blev i år utsedd till Årets fotograf och fick också pris för Årets bild, vilken var en bild på ett par som skulle ta avsked på en järnvägsstation i Ukraina. Mannen troligen på väg till fronten och kvinnan skulle stanna hemma. Ett laddat avskedsögonblick som Eddy van Wessel fångat i svartvitt. 

– När jag tittade på bilden insåg jag att det var analog film. Det ger en annan känsla och utseende.

Fotograf Eddy van Wessel har själv skrivit om varför han föredrar analog film. Den kan verka ologiskt och tidskrävande att fotografera med analog film i en krigssituation som i Ukraina. Han framkallar själv på fältet. Det tar honom två dagar extra att jobba med analog film på reportageresor men att den tiden ger honom tid att få mer tid för urvalet innan han bestämmer sig för vilka bilder han vill skicka hem till redaktion. Men kräver redaktionen snabbhet använder han en digital kamera.

Under glasskivan på Thornbergs Foto ligger också film till filmkameror, både super 8 och dubbel 8.

– De kunderna kan jag räkna på en amputerad hand, säger Björn Stridh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!