En riktig hemesterdag – 50 besöksmål in på knuten

Det blir en hemesterdag av stora mått. 50-talet besöksmål i två kommuner håller öppet, när turistbyråerna i Vimmerby och Hultsfred ordnar traditionell Upptäckardag.

Emelie Madsen på turistbyrån i Vimmerby berättar att ett 50-tal besöksmål håller öppet, när Upptäckardagen kommer tillbaka efter två års pandemipaus.

Emelie Madsen på turistbyrån i Vimmerby berättar att ett 50-tal besöksmål håller öppet, när Upptäckardagen kommer tillbaka efter två års pandemipaus.

Foto: Martina Gradian

Vimmerby2022-04-30 14:00

Söndagen 22 maj är det, efter ett par års pandemipaus, dags igen.

– Äntligen, det känns jättekul att kunna ordna den här dagen igen, tycker Emelie Madsen på turistbyrån i Vimmerby.

Senast det begav sig var våren 2019, och sen kom ju pandemin och lade en blöt filt över allt vad evenemang heter. I år är det 50-talet besöksmål, stora och små, som håller öppet för att visa upp sig för besökarna.

– Det är allt från kyrkor och konstnärer till caféer och upplevelseparker, säger Emelie Madsen. Det finns många olika ställen att besöka under dagen. Till och med några som inte har öppet i vanliga fall. Det blir tillfälle till verkligt exklusiva besök.

Samarbetet kring upptäckardagen mellan Hultsfreds och Vimmerby Turistbyrå har långa traditioner bakåt i tiden. Första gången var 2010. Men Emelie Madsen berättar att Vimmerby var igång på egen hand några år tidigare.

– Men Vimmerby och Hultsfred tillsammans blir en väldigt bra turistregion, säger hon.

Fast det kan ju vara en bit att åka, från Gullringen i norr till Virserum i söder. Från Tuna och Frödinge i öster till Mariannelund i väster... Ja Mariannelund ligger ju inte i någon av kommunerna, men banden till Vimmerby är starka, så Filmbyn kommer med i satsningen.

Genom att ordna den här dagen för "närturism" hoppas Emelie Lund få många bra ambassadörer för trakten, och som kan berätta för vänner och bekanta om besöksmålen som finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!