Positiv jobbprognos i länet

Färre arbetslösa. Fler lediga jobb. Och större efterfrågan på kvalificerad arbetsplats. Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognos ser ljus ut för arbetstagarna. - Den stora oron är att arbetsgivarna får allt svårare att hitta den personal man efterfrågar. Och utmaningen är fortfarande att stärka de grupper som står utanför arbetsmarknaden, säger Eva Sjölin, Arbetsförmedlingschef i Oskarshamn och Västervik.

Vimmerby2011-06-09 06:21

Arbetsmarknaden fortsätter att utvecklas starkt i Kalmar län. Enligt Arbetsförmedlingens prognos, som presenterades igår, tror industrin i länet på en fortsatt hög efterfrågan 2011 och 2012. Tillsammans med tjänsteföretagen och byggsektorn visar just industrisektorn på den starkaste efterfrågan i vårens undersökning.
Inte minst i norra länsdelen har industrins prognoser stor betydelse.
- Det är ett industritungt område och det är glädjande att se att den lite försiktiga uppgång industrin trodde på vida överträffades under hösten 2010 och att efterfrågan på produkter fortsatt är hög, säger Eva Sjölin, Arbetsförmedlingschef i Oskarshamn och Västervik.

Byggbranschen
I regionen Västervik, där även kommuner som Vimmerby, Hultsfred, Oskarshamn, Mönsterås och Högsby ingår, har utvecklingen de senaste månaderna varit väldigt god.
- Vår del av länet speglar den stora efterfrågan som finns såväl i resten av länet som i riket. Arbetslösheten minskar och efterfrågan på arbetskraft ökar. Den utvecklingen ser vi också i antalet lediga jobb, som ökat med nästan 15 procent.
Även om behovet av arbetskraft kommer att fortsätta tror dock inte Eva Sjölin på några gigantiska rekryteringsbehov inom industrin.
- Under lågkonjunkturen tvingades industrin till effektiviseringar och rationaliseringar. Stora omställningar som man har nytta av idag då man kan anpassa och öka sin produktionskapacitet utan att behöva jättemycket mer personal.
De stora generationsväxlingar det talats så länge och mycket om kan få större genomslag i andra branscher.
- På sikt kommer generationsväxlingarna nog att ge stor efterfrågan inom exempelvis byggsektorn och i personalintensiva branscher som vård och omsorg är det svårt att rationalisera alltför mycket - det krävs trots allt två händer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om