Positivt besked för turismen: "Jättestor dealbreaker"

Beskedet om Astrid Lindgrens Världs kommande öppning och att kortare resor tillåts inom landet, var glädjande för företagare inom besöksnäringen.

"Alla besked som går åt rätt håll är vi väldigt glada för naturligtvis." säger Anneli Rimås, vice vd för Björkbacken karaktärshotellet.

"Alla besked som går åt rätt håll är vi väldigt glada för naturligtvis." säger Anneli Rimås, vice vd för Björkbacken karaktärshotellet.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-05-14 18:00

– Det är väldigt goda nyheter för inte bara besöksnäringen utan hela näringslivet i Vimmerby kommun och i Vimmerby-regionen, säger Thomas Svärd, utvecklingschef på Vimmerby kommun  om beskedet att Astrid Lindgrens Värld siktar på att öppna i juni. 

– För oss, för handeln och för alla vi som lever mycket på turismen på sommaren så är det ett jätteskönt besked att få, säger Anneli Rimås, vice VD på Björkbacken Karaktärshotellet.

På Virum älgpark märker man en minskning på 80 procent på besöksantalet. Framförallt är det utländska turister som uteblivit. Men Kjell Svensson som driver älgparken ser att ALV:s öppning har ett viktigt signalvärde för alla aktörer i turismnäringen.

– Det är många som mår bättre när man ser att den största aktören kan öppna upp.

Anneli Rimås menar att beskedet väcker hopp om en hyfsad sommarsäsong trots allt.

– Det är ju en jättestor dealbreaker för oss ifall att de öppnar, sen kanske det inte blir någon rusning direkt men det innebär ju att det kommer komma folk och turism till området.

På Vimmerby Stadshotell väntar man på ett exakt besked om öppningsdatum och mer detaljer om hur öppningen kommer ske.

– Vi måste titta på hur de tänker, vad tar de in för besöksantal och vad det kan innebära för oss. För vår del har vi en utmaning i att vi skulle inte klara en vanlig fullsäsongs-dag i och med att vi måste förhålla oss till riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten om trängsel, säger Joakim Carlqvist, VD.

På Karaktärshotellet har bokningen inte dragit igång ännu, men Anneli Rimås tror att det kommer ändras så fort ALV:s öppningsdatum blir känt.

– Jag tror att det kommer hända grejer fort när de går ut med ett öppningsdatum från Astrid Lindgrens Värld sida. Då får vi nog vara beredda på att det börjar röra sig och boka på. Det ser vi fram emot. 

Under onsdagen meddelade myndigheterna att vissa resor som sträcker sig en till två timmar från hemmet kan genomföras. Joakim Carlqvist tror att det kan ha en positiv inverkan för hotellet till viss del.

– Sen hade väl kanske jag önskat att de skulle lättat ytterligare, och det hoppas jag fortfarande ska komma fram till när vi kommer in i juni. 

– Allt där de släpper på när det gäller restriktionerna gynnar turismen naturligtvis, men jag tror inte det kommer bli något revolutionerande. Jag tror att folk kommer att vara väldigt försiktiga, säger Kjell Svensson. 

Joakim Carlqvist, VD på Vimmerby stadshotell hoppas att det ska komma ytterligare lättnader på restriktioner.
Joakim Carlqvist, VD på Vimmerby stadshotell hoppas att det ska komma ytterligare lättnader på restriktioner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!