Postludim för avdankade brevbilar

När brevbärarna runt om Sverige får en ny bil hamnar den gamla postbilen i Vimmerby. Sedan november i fjol är det Vimmerby Bildemontering som tar hand om postens uttjänta bilar. Alla ska monteras ned och de delar som fortfarande går att använda tas tillvara. Resten av bilen går till återvinning.

Postbilar så långt ögat når. Christian Johansson, delägare i Vimmerby Bildemontering är nöjd med kontraktet som innebär att alla uttjänta postbilar i landet tas omhand i Vimmerby för återanvändning av delar och för återvinning.

Postbilar så långt ögat når. Christian Johansson, delägare i Vimmerby Bildemontering är nöjd med kontraktet som innebär att alla uttjänta postbilar i landet tas omhand i Vimmerby för återanvändning av delar och för återvinning.

Foto:

Vimmerby2012-03-17 05:05


- Vi monterar ned sex postbilar om dagen, och har anställt två personer just för det här arbetet, säger Christian Johansson som tillsammans med sin far och sin bror driver Vimmerby Bildemontering som nu har 13 anställda.
Kontraktet med Posten Brev om att ta hand om demonteringen och återvinningen av alla uttjänta brevbärarbilar nåddes efter en lång tid av kontakter och arbete.
- Vi höll nog på med det i två år innan det blev klart, säger Christian Johansson.

Lika ambitioner
Tidigare gick de flesta postbilarna direkt till pressning. Posten var inte nöjd med det och ville ha mer återanvändning av de delar som fortfarande är funktionsdugliga. Det ligger också i linje med Vimmerby Bildemonterings ambitioner.
Så när Posten nu successivt byter ut sina Renault Kangoo körs de på trailer till anläggningen utanför Vimmerby.

600 bilar sen november
- Vi har fått hit 600 postbilar sedan november och får 330 till före sommaren, säger han.
Samtidigt har Posten runt 4 000 Kangoo kvar i drift. Hur många av dom som kan hamna i Vimmerby beror på i vilken takt de tas ur drift.
Kontraktet mellan Posten och Bildemonteringen sträcker sig för en längre tid framöver. Bildemonteringen har ambitioner om ett fortsatt långsiktigt samarbete.
De bilar som tas emot granskas och sorteras allt efter skick. Det som fungerar tas tillvara och blir reservdelar.
- Vi utgår från vad som är bra och vad Posten och de verkstäder Posten anlitar behöver och säljer tillbaka reservdelarna dit i första hand, det som inte går den vägen säljer vi till allmänheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om