Praktiken ska öppna vägen till arbetslivet

Folkhögskolan i Vimmerby satsar på att få ut invandrare i arbetslivet. De har därför hela sin klass som läser grundkursen på praktik under den här veckan. - Det känns jätteroligt. Jag tror verkligen att det behövs och att det ger väldigt mycket tillbaka, säger Charlotte Hedborg, lärare på Folkhögskolan, som kläckte idéen för hela projektet.

Rashid Nooruldeen ser till så allting står snyggt och prydligt på Ö&B där han praktiserar. "Det är för kort praktik, jag vill jobba ännu mer", säger han.

Rashid Nooruldeen ser till så allting står snyggt och prydligt på Ö&B där han praktiserar. "Det är för kort praktik, jag vill jobba ännu mer", säger han.

Foto:

Vimmerby2009-12-05 05:05

Från ett helt annat land, en helt annan kultur och med helt andra förutsättningar.
Omställningen att som flykting komma till Sverige är svår att förstå för någon som inte upplevt det själv.
På Folkhögskolan i Vimmerby satsar man hårt på att invandrare ska känna sig hemma i Sverige. De som nu läser grundkursen, en kurs som motsvarar svensk grundskolenivå och oftast läses efter man avslutat sfi (svenska för invandrare), är därför denna vecka ute på praktik.
- Vi är 27 elever och alla är ute på olika platser. Det är allt från second hand-butiker, matvarubutiker, pizzerior till bibliotek och förskolor, förklarar Charlotte Hedborg.
Har det varit svårt att hitta praktikplatser?
- Många har ställt upp och det har inte varit några problem alls. Alla har varit väldigt positiva och företagen här runt omkring förtjänar en stor eloge, berättar Hedborg och fortsätter:
- Eleverna har varit påhittiga och kommit med egna idéer, många har ordnat sina praktikplatser helt själva.
Det är första gången som siktet ställs in på invandrarna när det handlar om praktik.
- Sedan tidigare är det praktik för de som läser till fritidsledare, läkarsekreterare och behandlingsassistent. Nu kände vi att det är dags att satsa på invandrarna, jag tror det behövs och ger väldigt mycket tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om