Prästen uteblev - fördröjer utredningen

Prästen med bakgrund i Vimmerby pastorat som är anklagad för förskingring dök inte upp när han i torsdags var han kallad till utredningen i Luleå stift. - Han meddelade förhinder, säger stiftsjuristen Heidi Stenberg.

Vimmerby2014-10-18 04:06

För två veckor sedan berättade vår tidning att prästen misstänks för att ha lurat ett 30-tal personer på drygt 400 000 kronor totalt. Personerna bokade en resa med prästen, men resan ställdes in - och resenärerna har inte fått tillbaka sina pengar.
Resan kostade 12 900 kronor styck.
Sedan dess har domkapitlet i Luleå stift, där prästen är verksam, och polisen inlett utredningar. I torsdags var prästen kallad till ett möte med domkapitlet - men med kort varsel meddelade prästen att han hade insjuknat.
Domkapitlet är kyrkans tillsynsorgan och prövar nu prästens behörighet. Prästen är kallad till ett nytt möte första veckan i november.
- Där ligger utredningen nu. Nästa sammanträde med domkapitlet är den 11 december, men om ärendet är färdigutrett då vet jag inte. Det beror på vad som kommer fram och om vi har anledning att avvakta besked från polisen.
Domkapitlet utreder även ett uttalande från prästen på sociala medier där det står att han avser att lämna Svenska kyrkan på grund av att kyrkan "tappat fokus".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om